Svatý Martin se blíží a připomínám recept, o který si často píšete.
Se svatomartinskými rohlíčky je to u nás jako s bramborovým salátem na Vánoce. Vždy si řekneme, že si ho uděláme i během roku a už je zase polovina listopadu a ještě nebyl. I rohlíčky jsou skvělé a zase na ně dojde až podle tradic.
Nekynuté Martinské rohlíčky
těsto:
250 g másla
250 g zakysané smetany
400 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky vinného kamene
nebo prášku do pečiva
náplň:
200 g namletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
1 bílek
(žloutek si nechte na pomazání rohlíčků)
1 lžička skořice
3 lžíce rumu
Všechny ingredience na těsto dobře zpracujte a nechte 2 hodinky uležet v lednici. Během odpočívání těsta si připravte náplň. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Bílek nešlehejte, jen vmíchejte.
Těsto po vyndání z lednice rozdělte na 6 dílů. Každý bochánek rozválejte do tvaru malé pizzy, aby těsto bylo asi 2-3 mm silné a radýlkem "pizzu" rozdělte na 8 dílů. Náplň dejte do širšího okraje a motejte jednotlivé trojúhelníčky jako rohlík. Rohlíček ohněte do tvaru podkovy, dejte na pečící papír na plech a pomažte žloutkem. Já na žloutek letos úplně zapomněla a byly skvělé i bez pomazání.
Pečte při 180°C asi 22 minut.
Náplně si můžete udělat, jaké máte rádi: tvarohové, povidlové, jablečné ... u nás hraje prim tato ořechová. A nebojte se toho množství 48 rohlíčků. Jsou malé asi 5 cm. Ten, kdo udělá jen z poloviční dávky, zapláče. Rohlíčky mizí u strávníků bleskovou rychlostí. Opravdu jde práce velmi rychle a těsto nepotřebuje ani podsypávat. Krásně se s ním pracuje a po upečení je nádherně křupavé.
Nevidím to jinak,než že si receptík opíšu a zrealizuji. Martinové máme v rodině dva, takže nemám strach, že by těch 48 kousků bylo nějaké veliké množství :-).
OdpovědětSmazatDíky za recept a přeji pěknou pohodovou neděli !
Hanka
Děkuji za inspiraci - u nás budou rohlíčky s makovou a ořechovou náplní, obě máme nejraději. Krásné podzimní dny přeji.
OdpovědětSmazatMilá Moniko, právě jsme popřáli tomu našemu Martinovi. Dostal plnou krabici Svatomartinských rohlíčků s ořechovou náplní. Musím říci, že tento recept je ,trefa do černého'. S těstem se krásně pracuje, tvoření rohlíčků si užil i 9letý syn. A ta vůně v celém bytě. Internet dnes recepty přímo přetéká, málokterý však už po pouhém přečtení stojí za vyzkoušení. Ovšem tento si právě vysloužil čestné místo v naší rodinné kuchařce. Díky moc a ať se Vám daří nejen v kuchyni! Eliška
OdpovědětSmazatČetli jsme s ženou váš recept na rohlíčky,v sobotu se budou péct,vše potřebné koupi manzelka
OdpovědětSmazatDobrý den,
OdpovědětSmazatmoc Vám děkuji za výborný recept!!! Poprvé po několika letech, kdy jsme zkoušela peci kynuté i nekynute rohlicky, nám letos chutnaly celé rodině. Byly křupavé a vláčné ( Ti kteří ohrnovali nos- jako můj muž a nejstarší dcera, když jsem řekla, jestli si je dají, jich snědli nejvíce a říkali ňam a brali si jeden za druhým a ještě teplé :-)))!!! Už zbývá jen jeden, kdopak ho asi sní...?
Já se přidám k velebitelům :-)) Dnes jsem pekla a je to nesmírná mňamka, dobrota, mana, určitě lepší, než kynuté. Jsou dokonalé se vším všudy. Díky za recept, už je uložený v rodinné kuchařce :-)
OdpovědětSmazat