... která je hotová na to šup. Je pravda, že ji dělám už několik let a pokaždé je jiná. Záleží, jaká játra seženu, jaké koření zrovna přidám a jaké maso spolu s játry podusím a rozmixuji. Poslední dobou dělám paštiku z kuřecích jater a vepřové panenky.
Domácí paštika
1 velká cibule
3 lžíce sádla
300g kuřecích/kachních jater
300 g vepřového masa
1 dcl červeného vína
250 ml 33% smetany
150 g másla
koření:
rozmarýn, tymián, majoránka, římský kmín, pepř, sůl
Na sádle zpěním cibulku na větší kostičky. K cibuli hned přidávám všechno koření kromě majoránky. Když je cibule měkká přidám játra a po dvou minutách na kostky nakrájenou panenku. Když se maso orestuje a zatáhne, podliji vínem a dusím asi 8 minut. Potom zaliji smetanou a minutu ji povařím. Vypnu hořák a přidám máslo a majoránku. Už nevařím. Když se máslo rozpustí, rozmixuji vše tyčovým mixérem. Nyní můžete přidat jako variaci upražené mandle.
Ještě teplou paštiku naliji do skleniček, nechám vychladnou, zavřu víčka a dám do lednice. V lednici vydrží skleničky a paštikou i 8 dní.
Největší dobrota je při konzumaci k paštice přidat brusinky. Mňam :-)
Dobrou chuť a krásný den,
Voní až sem:-)A domácí bagetka nesmí chybět...
OdpovědětSmazatDomácí paštiku také dělám a vždy se po ní zapráší. Tato Vaše varianta bude díky smetaně a máslu určitě jemnější. Ráda ji vyzkouším, díky za inspiraci.
H.
A to si ještě mažeme bagetku i chleba máslem:-)
SmazatKdyž už tak už:-)
Vypadá opravdu nádherně! Ani nevím proč, ale vždy jsem si myslela, že domácí paštiku udělat je kdoví jaká věda. A tak jsem se ani nepokoušela. Tato vypadá nádherně i celkem jednoduše:-) Budu ji muset vyzkoušet:-)
OdpovědětSmazatMoni, kolik je z toho množství asi skleniček? Ale předpokládám, že bude tak dobrá,že se po ní jen zapráší:-) Tak se určitě nezkazí. Katka K.
Já ráda jednoduché, ale skvělé věci:-)
SmazatZáleží, jak velké skleničky. Asi šest takovýchto menších.
Už jsem dlouho paštiku nedělala. A jak vidím obrázky,tak už mi je jasné, co bude o víkendu. Budu dělat paštiku. Díky..zkusím tvou..Přeji krásné dny! Inka
OdpovědětSmazatať rodině chutná, Inko.
SmazatTaky jsem dělala nedávno paštiku a těším se, až ji udělám znovu s nějakými obměnami. Doma měla úspěch :-) Nechám se inspirovat tou Vaší. Přeji krásný týden, Karla
OdpovědětSmazatVám také, Karlo. Ať se povede.
SmazatUž ji máme vyzkoušenou a je opravdu výborná. Děkuji za recept. Radana
OdpovědětSmazatRádo se stalo.
SmazatJá tuhle koukala na paštiku u Karly, tady mám další inspiraci... Taky vypadá skvěle (i když nevím, jestli panenku přece jen ne raději v celku na talíři... ;-)).
OdpovědětSmazatJen se zvědavě zeptám - jsem jediná, kdo vyškvařené sádlo, povidla atd. dává do skleniček typu "co dům dal" (takže od majolky, okurek, dětských přesnídávek a tak)? Nebo je to jen jedna krásná stylová sklenička pro fotku a zbytek paštiky je taky v tom, co zrovna bylo doma po ruce?
A fotky vypadají skvěle - jak bageta, tak paštika - jen se sliny sbíhají....
Stání, děkuji. Domácí je domácí:-)
Smazatjá mám tuto skleničku od karamelu. Mám několik hezkých skleniček od kokosového oleje (jak vyrábím mýdla) a tam se paštiku snažím dávat. Záleží mi na detailech. Je to radost i prokletí, řekla bych někdy:-) Do těchto hezčích skleniček se snažím dávat věci, které přijdou na stůl. M.
Stáňo,
OdpovědětSmazatpaštika se lépe bere, když je široké hrdlo. Skleničky nejsou drahé, prodávají se v IKEA.Zpotřebuješ paštiku a můžeš jí zase udělat do stejné dekorativní skleničky. Jak jednoduché. Zdravím MILI
Přesně tak:-)
SmazatDobrý den Moniko, je možné nahradit panenku levnějším vepřovým masem? A které je nejvhodnější? Děkuji Radka
OdpovědětSmazatRadko, určitě, píši obecně vepřové maso do receptu. Jaké budete mít:-)
SmazatMoje první paštika a je výborná! :-) Jen jsem jí udělala moc, do týdne se nesní, nemáte zkušenost se zamrazením? Čtu, že paštiky mrazit lze... Téměř nic nezamrazuji, tak tápu :-) Děkuji!
OdpovědětSmazatještě jsem nezamrazovala. Pokud tak učiníte, po rozmrazení bych paštiku oživila ... ohřátá smetana a rozpuštěné máslo. Asi bude z mrazáku, myslím, vysušená.
SmazatDěkuju za rady!
Smazat