neděle 8. listopadu 2020

Svatomartinské rohlíčky

 


Svatý Martin se blíží a připomínám recept, o který si často píšete.
Se svatomartinskými rohlíčky je to u nás jako s bramborovým salátem na Vánoce. Vždy si řekneme, že si ho uděláme i během roku a už je zase polovina listopadu a ještě nebyl. I rohlíčky jsou skvělé a zase na ně dojde až podle tradic. 



Nekynuté Martinské rohlíčky

těsto:
250 g másla
250 g zakysané smetany
400 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky vinného kamene
nebo prášku do pečiva

náplň:
200 g namletých vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
1 bílek
(žloutek si nechte na pomazání rohlíčků) 
1 lžička skořice
3 lžíce rumu

Všechny ingredience na těsto dobře zpracujte a nechte 2 hodinky uležet v lednici. Během odpočívání těsta si připravte náplň. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Bílek nešlehejte, jen vmíchejte. 
Těsto po vyndání z lednice rozdělte na 6 dílů. Každý bochánek  rozválejte do tvaru malé pizzy, aby těsto bylo asi 2-3 mm silné a radýlkem "pizzu" rozdělte na 8 dílů. Náplň dejte do širšího okraje a motejte jednotlivé trojúhelníčky jako rohlík. Rohlíček ohněte do tvaru podkovy, dejte na pečící papír na plech a pomažte žloutkem. Já na žloutek letos úplně zapomněla a byly skvělé i bez pomazání.
Pečte při 180°C asi 22 minut.

Náplně si můžete udělat, jaké máte rádi: tvarohové, povidlové, jablečné ... u nás hraje prim tato ořechová. A nebojte se toho množství 48 rohlíčků. Jsou malé asi 5 cm. Ten, kdo udělá jen z poloviční dávky, zapláče. Rohlíčky mizí u strávníků bleskovou rychlostí. Opravdu jde práce velmi rychle a těsto nepotřebuje ani podsypávat. Krásně se s ním pracuje a po upečení je nádherně křupavé.




Užijte si krásný Svatomartinský den.

6 komentářů:

  1. Nevidím to jinak,než že si receptík opíšu a zrealizuji. Martinové máme v rodině dva, takže nemám strach, že by těch 48 kousků bylo nějaké veliké množství :-).
    Díky za recept a přeji pěknou pohodovou neděli !
    Hanka

    OdpovědětSmazat
  2. Děkuji za inspiraci - u nás budou rohlíčky s makovou a ořechovou náplní, obě máme nejraději. Krásné podzimní dny přeji.

    OdpovědětSmazat
  3. Milá Moniko, právě jsme popřáli tomu našemu Martinovi. Dostal plnou krabici Svatomartinských rohlíčků s ořechovou náplní. Musím říci, že tento recept je ,trefa do černého'. S těstem se krásně pracuje, tvoření rohlíčků si užil i 9letý syn. A ta vůně v celém bytě. Internet dnes recepty přímo přetéká, málokterý však už po pouhém přečtení stojí za vyzkoušení. Ovšem tento si právě vysloužil čestné místo v naší rodinné kuchařce. Díky moc a ať se Vám daří nejen v kuchyni! Eliška

    OdpovědětSmazat
  4. Četli jsme s ženou váš recept na rohlíčky,v sobotu se budou péct,vše potřebné koupi manzelka

    OdpovědětSmazat
  5. Dobrý den,
    moc Vám děkuji za výborný recept!!! Poprvé po několika letech, kdy jsme zkoušela peci kynuté i nekynute rohlicky, nám letos chutnaly celé rodině. Byly křupavé a vláčné ( Ti kteří ohrnovali nos- jako můj muž a nejstarší dcera, když jsem řekla, jestli si je dají, jich snědli nejvíce a říkali ňam a brali si jeden za druhým a ještě teplé :-)))!!! Už zbývá jen jeden, kdopak ho asi sní...?

    OdpovědětSmazat
  6. Já se přidám k velebitelům :-)) Dnes jsem pekla a je to nesmírná mňamka, dobrota, mana, určitě lepší, než kynuté. Jsou dokonalé se vším všudy. Díky za recept, už je uložený v rodinné kuchařce :-)

    OdpovědětSmazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥