sobota 10. října 2020

domácí sirupy

 



Krásný víkend,

i v tyto podzimní dny je ten správný čas na výrobu domácích sirupů. I z nasušené levandule dělám před zimou zásobu. Na skalce ještě hojně roste šalvěj, máta, meduňka a dobromysl. Ze všech bylinek si uděláte skvělý domácí sirup a přímá práce vám zabere jen pár minut.

Já používám univerzální recept na všechny bylinky. Sirupy miluju především v zimě. Používám je místo klasických čajů. Během zimy mám na plotně stále povařený zázvor, který si v hrnku sladím buď medem nebo těmito sirupy.

A jaký je můj univerzální rychlý domácí sirup?

Svařím 1 litr vody s 600-800 g cukru. Po dvou minutách varu vypnu, přidám dva na kolečka nakrájené bio citrony, šťávu z jednoho až dvou citronů a bylinky. Mohou být čerstvé i nasušené. Raději tedy dělám sirup z čerstvých. Dávám vždy tři maxi veliké hrsti bylinek na litr vody. Přiklopím hrnec pokličkou a nechám 24 hodin stát při pokojové teplotě. Druhý den sliju sirup do skleněných lahví. Uchovávám v lednici, protože nepoužívám žádné konzervanty.

Levandulový sirup dělám podle receptu Zuzky a mnozí už jste ho vyzkoušeli. TADY je rozepsán.





Užívejte barvy a hojnost podzimu.

3 komentáře:

  1. Já radši maceruju bylinky s citronem v převařené vodě a pak teprve přidávám cukrový sirup nebo dovnitř rozpouštím cukr. Pro mě je to teda záležitost výhradně letní, v zimě jedu teplé čaje s citronem. Ale poprvé letos zkouším diviznový sirup za studena proti kašli, tak jsem zvědavá na výsledek! Prý bude hotový až tak za měsíc-dva...

    OdpovědětSmazat
  2. Dobrý den! Moničko, můžete mi prosím napsat,jak si doma připravujete zázvor na pití(jak zmiňujete v článku). Děkuji Vám a přeji všechno dobré! Lenka

    OdpovědětSmazat
  3. Moni,nezkoušela jsem karamelový sirup do kávy ? Ten mě láká moc. :-)
    Hezké dny a děkuji, Iveta

    OdpovědětSmazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥