sobota 4. dubna 2020

domácí rohlíky a housky


Krásnou sobotu.
Pokud se vám podařilo někde sehnat droždí, nebo si jej vyrábíte už dokonce doma, zkuste domácí rohlíky a housky, než začnete péct jidáše, mazance a beránky, třeba se toto klasické pečivo bude také hodit :-)

Domácí rohlíky

250 ml vlažné vody
3 vrchovaté lžíce másla
(rozpustit)
1 lžička octa
1/2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
1 lžička cukru 
1/2 kostky droždí
510 g polohrubé mouky

Všechny ingredience dám do pekárny a počkám 1.5 hodiny, než těsto vykyne.
Kdo nemáte pekárnu, klasicky zadělejte kynuté těsto, jak jste zvyklé.

Z těsta vyválím jednu velkou "pizzu" a radýlkem rozkrájím na 12 dílů.
Každý trojúhelníček rozválím do tenka válečkem a smotám ... od delší strany ke špičce.
Rohlíky ještě nechám asi 30 minut kynout na plechu s pečícím papírem.
Peču na 230°C asi 6 minut a poté na 200°C asi 10 minut.
Na dně trouby mám rendlík s troškou ledové vody.
Ledovou vodu dávám do rozpáleného rendlíku, když vkládám rohlíky.
Dnes jsem nemazala ani nesypala ničím. Ale můžete pomazat rozšlehaným vejcem a posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem ... jak má kdo rád.




Domácí housky:

400g hladké mouky
120ml mléka
120 ml vody
1/3 kostky droždí
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
1 vejce

Všechny ingredience dám do pekárny. Má pomocnice vše uhněte a nechá vykynout.
(Jinak vytvořte klasické kynuté těsto, jak jste zvyklé)
Těsto rozdělím na 10 dílů a vytvořím malé kulaté bochánky. 
Položím je rovnou na plech s pečicím papírem.
Zakryji utěrkou a nechám ještě 40 minut kynout. 
Potom potřu vodou, posypu mákem, sezamem, kmínem a peču na 170°C asi 20 minut.
U nás tyto housky používáme hlavně na hamburgery. 




Krásný víkend vám všem ♥



8 komentářů:

  1. Dobrý den Moni, to je krása. Určitě vyzkouším. Minulý týden jsem dle vašeho receptu dělala langoše,pizzu a vše zmizelo během chvile. Děkuji za krásné příspěvky jen tak dál. Přeji pohodový a odpočinkový víkend.Jana L.

    OdpovědětSmazat
  2. Jen se zakousnout. Zcela určitě vyzkouším.
    Zakládám kvásek a dnes jsem z jedné části dělala kynuté knedlíky a bylo to super.
    Hlavně se nebát.
    Krásný den, Moni.
    Lenka B.

    OdpovědětSmazat
  3. Úplně mě fascinuje, že za poslední dva dny už je to asi potřetí, co vidím, že někdo peče domácí housky a rohlíky. :D Musím ale říct, že vypadají vážně lákavě. Pokud náhodou budu mít čas (jelikož i v tuto chvíli pracuju), tak je určitě vyzkouším.

    OdpovědětSmazat
  4. Hodně zdraví Vám všem. Moniko, velké díky...

    OdpovědětSmazat
  5. Moni, nezkoušela jste s tímto receptem pomalé kynutí přes noc v chladu? Ráno šetřím každou minutu :) Lenka

    OdpovědětSmazat
  6. Krásný předvelikonoční večer a moc děkuji za báječný recept na rohlíky. Dnes jsem zkoušela poprvé a to hned dvě várky:klasiku a bezlepek a obojí úžasné! Jitka

    OdpovědětSmazat
  7. Dobrý den Moni, nevím jestli to tu už v nějakých příspěvcích nezaznělo, ale jakou používáte pekárnu. Pečivo máte krásné. Zdravím na kopeček. Monča

    OdpovědětSmazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥