sobota 21. března 2020

toustový chleba, těsto na pizzu a tortilly




Karanténa z nás žen udělala především kuchařky na plný úvazek a receptů není nikdy dost, tak vkládám na vaše přání .
Opět jeden recept, který je rychlý a v dnešní době, kdy v obchodě marně hledáte toastový chléb, se osvědčený recept hodí. Peču ho asi rok s různými obměnami, ale poslední dobou jsem ho i často kupovala. V tom domácím zkrátka víte, že trochu nutriční hodnoty dětem do toustového chleba dodáte. Při tomto receptu můžete kombinovat podle toho,co máte v lednici a ve špajzce. Když není zakysaná smetana nebo jogurt, nebo obojí, dejte více mléka. Dokonce můžete mléko z poloviny nahradit vodou. Přidat můžete i nejrůznější semínka, různé druhy mouk od žitné, pohankové, špaldové... opravdu záleží na vás. Zkoušela jsem už mnoho variant a vždy vše vyjde :-) Nelekejte se, že mám v receptu tolik věcí, klidně vynechejte žitnou mouku i semínka a mléka dejte potom jenom 400 g.

Domácí toustový chléb

500 g plnotučného mléka
200 g zakysané smetany
200 g bílého jogurtu
1 vejce
18 g soli
5 g cukru
2/3 kostky droždí
420 g hladké mouky
420 g polohrubé mouky
100 g žitné mouky
semínka: sezam černý, hnědý, slunečnicová semínka ( raději je pokrájím)

Všechny ingredience dám do domácí pekárny, nejdřív tekuté položky, nakonec mouky a nechám stroje pracovat. Stačí těsto vyhnětat, proto použijte klidně robota na hnětení. Potom přendavám do máslem vymazaných forem. Budoucí chlebíky nechám v teple ve formách kynout. Někdy i několik hodin, dokud těsto nevystoupí úplně nahoru k okraji. Z tohoto množství naplním dvě formy. (Formy mám z IKEA) Toustový chlebík peču na 250°C 10 minut. Po té snížím teplotu na 220°C a peču dalších deset minut. Posledních pět minut ztlumím troubu na 200°C. Celkem peču 25 minut. Někdy i jen 20 minut. Špejle vždy napoví, jestli je chlebík hotov.



Dalším oblíbeným receptem je pizza. U nás zrovna dnes k večeři :-)
Pro tyto dny opět nepostradatelný  levný recept. Těsto na pizzu podle tohoto receptu dělám už mnoho mnoho let. Opět rychlá večeře, využijete co lednice dá a každý si udělá náplň podle svých chutí. Miluju i samotnou pizzu (pizza chléb), kdy ji pomažu jen prolisovaným česnekem se solí, kmínem a olivovým olejem ... k vínku místo brambůrek veliká dobrota :-)


Recept na těsto:
Domácí pizza

1 kg hladké mouky
500 ml studené vody
50 ml olivového oleje
1 lžíce soli
 půlka kostky droždí

Těsto zpracujete, kdo máte, využijte domácí pekárnu, kde vám těsto rovnou i vykyne. A potom vytvořte z celého množství 8 bochánků. Ty nechte pod utěrkou kynout 50 minut. A to je celé. Já dávám bochánky do mikrotenu a do mrazáku. Takže rychlá, teplá večeře není nikdy problém.
Milujeme sýrovou s orestovaným kuřecím masem a špenátovou s kukuřicí a vlašskými ořechy. 
Dobrý tip: Do základu na pizzu nikdy nedávejte kečup, ale propasírovaná rajčata klidně z plechovky, která předem smíchejte se solí, česnekem a oreganem.


A ještě jste mi psaly o recept na domácí tortilly. Ten máme skvěle vyzkoušený a otestovaný.


Domácí tortilly

Těsto na osm placek :

500 g hladké mouky

120 g sádla

2 lžičky soli

180- 190 ml vlažné vody

Těsto zpracujte rukama. Nejprve suché přísady a teprve potom vodu. Vzniklý bochánek nechte alespoň hodinku odležet v lednici v mikrotenovém sáčku a potom vyválejte tenké placky a nasucho pečte na teflonové pánviPánev nejprve pořádně rozpalte a s první plackou snižte na poloviční výkon.
Hotové placky dávejte na talíř, který druhým hlubokým talířem přiklopíte. Placky potřebují odpočinout a zapařit se, aby zůstaly vláčné a nelámaly se, až je budete rolovat.
Tato dobrota u nás hraje prim a všichni ji už léta milujeme.


Tak věřím, že jsem alespoň někomu padla do chuti.
 Dobrou chuť a opatrujte se.

13 komentářů:

  1. Dobrý večer Moni děkuji za super recepty určitě vyzkouším. A i Vám v těchto težkých chvílích přeji hodně sil a hlavne zdravi,snad to vše dobře všichni spolu zvladneme jsme v tom vsichni stejne a máte pravdu,měli bychom se zamyslet nad tim kam se vlastně ženeme, za čím a že bychom měli být pokornějši. Moc Vám dekuju a snad budete na blog zase přispívat častěji. S pozdravem Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, díky, jste skvělá a navíc jste se mi přesně trefila do noty. Najela jsem znova na pečení kváskového chleba dle kopečku, minulý týden byla "Vaše" pizza, i rohlíky jdou, ale tousťák a tortilly zatím jen koupené... a Vy mi to takhle pěkně naservírujete až pod nos :)
    Přeji klid, pohodu a hlavně pevné zdraví!
    fial.ka

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Monika recepty perfektne tortily robim rovnako uz davno a ten kus mäska, ktory mate pri tortilach robite ako mna zaujima to mäsko ďakujem vsetci sa opatrujte a budte zdraví s pozdravom Katarína ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, Kataríno.
      To maso bylo krůtí, naložené v marinádě a grilované :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den paní Moniko, moc děkuji za recepty. Váš blog v této chmurné době na mě působí jako balzám.
    Přeji pevné zdraví a pohodu celé Vaší rodině.
    PS: moc se těším na další příspěvěk.

    OdpovědětVymazat
  5. Moni,
    děkuji za recepty. Langoše byly na oběd výborné.
    Krásný zbytek dne. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
  6. Super a diky. Heslo dne: my se nedame! Z Jizerek zdravi Olina

    OdpovědětVymazat
  7. Děkujeme,že nás zásobujete recepty.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  8. Tip: Těsta na tortilly dělám vždy hodně, zadělávám teplou vodou a přidávám chia semínka. Mám vyzkoušeno, že těsto vydrží v uzavřené plastové nádobě v lednici i 5 dní, je stále vláčnější a rozleženější a tortillu si z něho upeče kdykoliv i naprostý neumětel, stačí umět válet a obracet na pánvi. K tomu zeleninu a dip ze zakysané smetany a bylinek - už roste medvědí česnek!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry den, Moniko! Dekuji za receptu, ulozim si je. Ted ale hledam starsi recept na toastovy chlebik ktery jste pSala pred casem
    Nemohu Ho u vas najit a myslim ze to bylo o tom ze jste koupili toastovac, byl s jogurtem? Ten dnesni je nejaky tmavsi. Omlouvam se za cestinu, ale iPad mi nêjak poztracel cestinu a nabizi hrozne tvary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to ten stejný. Nedávejte žitnou mouku a semínka, ale jen hladkou a polohrubou mouku 1:1.

      Vymazat
  10. Super recepty, příští týden budu s dětmi doma, tak vyzkoušíme. Moc díky a držte se všichni!!
    Zdravím na kopeček.
    Tereza

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥