pondělí 24. února 2020

staročeský trdelník




Skořicové dobroty u našich dětí vedou. Bety mi chodí lžičkou ujídat i namletou skořici ... nechápu :-)

Staročeský trdelník 
neboli takto smotán 
Estónský kringel


 kynuté těsto:
250ml mléka
50g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
600g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžička soli

náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic kvalitní mleté skořice
100g rozpuštěného másla

Všechny ingredience na těsto dám do pekárny na program kynuté těsto a máte 
90 minut na další činnosti:o)
Vyválejte obrovský obdélník, hodně podsypte. 
Já jej dělám přímo na kuchyňské lince, na vál se nevejdete:o) 
 Tloušťka asi 3 milimetry. 
Obdélník pomažte rozpuštěným máslem a dostatečně posypte náplní
 ( smíchaný cukr se skořicí ) a srolujte. 
Roládu na podél rozřízněte  a smotejte do věnečku. 
Pečte na plechu s pečícím papírem na  180 °C asi 35 minut.
 Ale každý znáte svou troubu, tak se řiďte instinktem a kouzlo se špejlí funguje vždy:o)












Staročeský trdelník


A kdo byste neodolal tradičnímu zamotání do trdelníku, budete potřebovat lahve třeba od piva, které obalíte  alobalem.
Těsto je stejné jako na kringel. Po vykynutí vyválejte ve veliký obdélník. Já mám většinou tak 60 x 40 cm. Rádýlkem rozkrájejte podél delší strany na proužky asi 3 cm široké a
a motejte proužek těsta, aby se hezky ovinul kolem lahve.
 Pomažte trdelník rozpuštěným máslem a posypte cukrem se skořicí.
Lahve postavte na plech a šup s nimi do trouby na asi 25 minut při 190°C.
Z celé dávky těsta uděláte asi 12 trdelníků.



Ať i vám a vašim blízkým chutná jako všem u nás.
Krásný den,
 M

14 komentářů:

  1. ...just getting hungry :O))
    LOVE
    Gabi

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá Božsky, určitě vyzkoušíme 😊🖒

    OdpovědětVymazat
  3. Moniko, děkuji za recept. Pletenec určitě vyzkouším. Viděla jsem jen s mákem, ale skořicový bude lepší.
    Pěkný týden.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Jste moc šikovná :-)) Zdravím na Kopeček...

    OdpovědětVymazat
  5. Super recept. Moniko, trdelník Vám z těch pivních lahví nesjíždí a pečete je nastojato? Jaá to zkoušela už na ledasčem a vždy se mi to sesunulo, tak nevím, kde dělám chybu. Asi je mi souzeno dělat jen věnce :-)
    Užívejte sluníčka!!! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já ho dělám podle receptu od paní Moniky a dávám ho trubičky na kremrole, peču postavené. Vynikající!!!

      Vymazat
  6. Ten copatý tvar trdelníku vypadá moc hezky. Děkuji za inspiraci:)

    zdravíí
    supice.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Paní Moniko, jste neskutečná..obdivuji Vás za všechno, co vydržíte v "normálním" provozu....smekám, fakt! vydržte tady, prosím, jste jedna z mála ze zbytku opravdu krásných,vkusných a inspirativních blogů..díky, ještě jednou klobouk dolů.....Nelly s :O))))

    OdpovědětVymazat
  8. This looks so amazing and for sure it tastes fantastic. Thank you so much for the recipe. Have to try it.
    All my best and happy days
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  9. Monika tento koláčík je ozaj výborný. Je to v celku rýchle a dobré pečenie, a veľa sa nakrája. Ešte teplý chutí božsky. Mám rovnaký recept, akurát 125 g masla do cesta a 125g do plnky. Do roztopeného masla pridám cukor , vanilkový cukor a škoricu a asi 5 minut zohrievam.
    Pekný deň prajem Lenka

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzkoušeno, děkujeme moc za inspiraci.... právě vytažen z trouby

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes napečeno, dělala jsem dva skořicové věnce a veliký úspěch. Moni, děkuji za inspiraci i za recept. D.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den. MOC Vás postrádám! Prosím, každý den nakukuji a žádný příspěvek. Moniko, držím palce ze všech sil.A těším se co dáte nového.Děkuji. Mám Vás ráda.Ivana

    OdpovědětVymazat
  13. Teď v této době jsem sem šla nakouknout pro trochu klidu. Nic nového. Alespoň nám všem přeji, ať se situace lepší...musíme věřit a hlavně být ohleduplni...

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥