středa 24. dubna 2019

domácí toustový chléb


Byli jsme asi jedna z mála rodin, která nevlastní toustovač. Holky naléhaly, a tak jsme koupili. Já rozšířila své pečení a už dva měsíce připravuji holkám domácí toustový chléb, ve kterém je alespoň nějaká výživová hodnota oproti tomu kupovanému. My s Tomem si raději zapečeme se sýrem kváskový chléb. Ale holky jsou nadšené a musím péct i dvakrát týdně. Tak předávám i vám.

Domácí toustový chléb

400 g plnotučného mléka
200 g zakysané smetany
200 g bílého jogurtu
1 vejce
15 g soli
5 g cukru
2/3 kostky droždí
420 g hladké mouky
420 g polohrubé mouky

Všechny ingredience dám do domácí pekárny, nejdřív tekuté položky, nakonec mouky a nechám stroje pracovat. Stačí těsto vyhnětat a potom přendavám do máslem vymazaných forem. Budoucí chlebíky nechám v teple ve formách kynout. Někdy i několik hodin, dokud těsto nevystoupí úplně nahoru k okraji. Z tohoto množství naplním dvě formy. (Formy mám z IKEA) Toustový chlebík peču na 250°C 10 minut. Po té snížím teplotu na 220°C a peču dalších deset minut. Posledních pět minut ztlumím troubu na 200°C. Celkem peču 25 minut. Někdy i jen 20 minut. Špejle vždy napoví, jestli je chlebík hotov.



Děkuji za návštěvu a přeji dobrou chuť.

11 komentářů:

  1. Milá Moní, moc díky, zrovna jsem včera zvažovala, že bych tousťák pekla doma a hledala jsem recept. Od Vás mám mnohé recepty odzkoušené a vždy mají úspěch. Děkuji Kamila z Brna.

    OdpovědětVymazat
  2. Kraaaasa. Dakuujeme za recept. Bez pekarnicky ako? Klasicky... drozdie mlieko a cukor a po vytvoreni kvasku pridat ku vsetkym ostatnym ingredienciam a miesit? Pekny den prajem. Tina

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně ta, Tinko, kvásek klasicky, jak jste zvyklá :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to skvěle, určitě vyzkouším. Moc děkujeme za recept, přeji krásný den.Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Moniko, prosím, můžete mi prozradit jaké konkrétní formy z Ikei to máte? Mě se nedaří najít takovou, která by držela přesně tvar toustového chleba.Váš recept určitě vyzkouším, naši kluci ho milují.A děkuji �� Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, rádo se stalo a formy mám tyto
      https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10434696/

      Vymazat
    2. Děkuji, zajedu si pro ni :-)

      Vymazat
  6. fiha! To urcite vyskusam. Toasty mame velmi radi, ale tiez len obcas, bo ten z obchodu je sice chutny ale je v nom kopec nedobrych veci. Diky za tip, Moni!

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za recept. Je nějaký zásadní důvod, proč přendávat těsto do forem a péct v troubě a nenechat v domácí pekárně i upéct? Je rozdíl ve struktuře nebo vadí tvar pekárnové formy? Jen jsem zvědavá. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já jsem vlastně v pekárně nikdy nepekla :-) A u toustového chleba je to určitě kvůli tvaru a velikosti. V těchto formách je velikost přesně do toustovače a mám hned dva chleby z jedné várky. A bez děr po hnětačích :-)

      Vymazat
  8. Zrovna jsem pekla tento chléb v pekárně. Vše probíhalo v pořádku do chvíle, než se domem začal šířit puch intenzivní spáleniny. Z pekárny se valil kouř a smrad. Měla jsem více přemýšlet a dát méně droždí. Ve chvíli, kdy pekárna začala péct, těsto překynulo, stékalo po bocích na topná tělesa a začínalo hořet... Přendala jsem ho do formy a do trouby, chléb sice už není tak vysoký (už nestihl naskočit), ale je chutný. Hlavně, že jsem byla doma a nevyhořeli jsme. :-) Petra

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥