úterý 5. února 2019

domácí kváskový chléb


Přišlo mi mnoho dotazů, jak si upéct domácí kváskový chlebík. Jak vidím, asi občas opráším staré recepty, které jsem vkládala před lety. Jsem si vědoma, že se v mých receptech špatně hledá, pokud nevíte jméno, musíte vyhledávat posloupně.


Chleba pečeme každý týden už sedmým rokem. Žito kupujeme přes kamaráda v mlýně a meleme si ji na mlýnku těsně před pečením. Za ty roky jsme vystřídali nejrůznější způsoby přípravy chleba. Nejdříve jsme nechávali chleba roky kynout v ošatce. Později jsme pekli ve speciální míse s poklicí z keramiky a poslední rok pečeme v hranaté formě. Koupila jsem ji v IKEA  a pečeme místo bochánku rovnou tyto dvě formy. Výhodou je, že nemusíte zpracovávat těsto do bochánku. Smíchané a uhnětené těsto dáte rovnou do forem a necháte přímo v nich kynout. Potom pečeme při 250°C jen 30 minut. Tento tvar je i praktický na přípravu svačin do školy a práce.
I množství jsme si  do těchto dvou forem upravili. Pečeme z větší dávky převážně žitný, ale na těchto fotkách je chléb šumavského typu, kde je větší podíl hladké mouky.

 Příprava kvásku

100 g kvásku ( který čeká v lednici)
300 g žitné celozrnné mouky
300 ml nejlépe pramenité vody

Po vykynutí kvásku, které trvá i 10 hodin, odeberte opět 100 g kvásku do sklenice, uzavřete víčkem a nechte v lednici do dalšího pečení. Krmit kvásek v lednici nemusíte, pokud pečete chleba vždy jednou za 6-10 dní. Delší dobu by už nevydržel a potřebuje nakrmit vodou a žitnou moukou.

Příprava těsta


600 g žitného kvásku
800 ml nejlépe pramenité nechlorované vody
4-5 lžiček soli
velkou hrst kmínu
600 g žitné mouky
300 g hladké mouky
můžete přidat i semínka podle chuti: fenykl, slunečnicové, sezamové, dýňové ....

Těsto se musí pořádně prohníst, potom přendám do máslem vymazané formy, nechám kynout několik hodin (záleží na okolní teplotě) a peču 30 minut při 250 °C. Po vyndání z trouby zabalím bochníky do bavlněné utěrky a nechám takto vychladit. Chleba vydrží opravdu dlouho a neplesniví. Uchovávám opět v utěrce, žádný igelit.


Vím, že mnohé jste už dávno začaly s pečením chleba a třeba se k nám někdo zase přidá. 
My víme jedno, že ten kupovaný se s tím domácím nedá srovnat.
Hodně štěstí.

15 komentářů:

  1. I my si pečeme domácí chleba a kdo ochutná NUTNĚ chce recept..... není prostě na domácí. Ať se dílo všem povede.... Všem pekařkám přeji krásný den z prosluněných Jizerek.Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda pravdoucí. A hlavně těch experimentů s chutí. Např. cibulový nemá chybu.

      Vymazat
  2. Též si chleba pečeme, pravidelně i dvakrát týdně. A různé druhy. Před dvěma lety jsem si vyrobila kvásek, od té doby stále žije a už se rozdělil i mnohokrát do dalších rodin :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My už také mnoho rozdali, tak to má být :-)
      Ať se i nadále daří, Terí.

      Vymazat
  3. Mončo,ani nevíte jakou jste mi udělala radost:-)))).V lednu jsem se rozhodla,že začnu s pečením chleba a to proto,že u nás byla zrušena pekárna,kde se pekl kváskový chleba(vyhlášený v širokém okolí).Začala jsem kváskem,přes různá ubezpečení,že je to velice jednoduché jsem již propadala zoufalství-nedařilo se.A ejhle,najednou se kvásek umoudřil a již se mu u nás daří.Začala jsem druhou etapu a to těsto.Upekla jsem zatím 3chleby(podle různých videí na internetu),ale nic moc:-((.Včera jsem objevila Váš recept z r.2017,chtěla jsem ho zkusit,ale Váš dnešní recept určitě vyzkouším:-))), zdravím příznivce kváskového pečení Eva z Kraslic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, rádo se stalo.
      Držím palce, aby se kvásku stále dařilo a Vás pečení bavilo. Mějte se krásně.

      Vymazat
  4. Moni zdravím a přeju krásné volné dny.
    A moc chci poděkovat za perfektní recept, podle kterého pečeme už asi 3/4roku každý týden i 2x naš chlebík. Hodně dlouho jsem to chtěla zkusit, ale připadalo mě to hodně složitý, no a pak jsem našla tento návod od Vás do formičky, sehnali jsme kvásek a je to super!
    A vyzkoušela jsem i jiné recepty od Vás, třeba na Žurek nebo cuketové, a byly všechny moc dobré!
    Budu se těšit na další recepty a Moni hlavně na Váš blog, protože je úžasně inspirující a vy jste báječná paní učitelka a fotografka. Dík za Vaše nádherné člověčenství, mějte se krásně.
    Zdraví Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dášo, to já MOC děkuju za krásná a povzbudivá slova.

      Vymazat
  5. Moni, netusis, jak se jmenuje ta forma v ktere pecete z Ikei? Ja kdysi taky pekla kvaskovy chleba, ale mela jsem recept s trifazovym kynutim a to me uz dlouho odrazuje znovu ho zacit pect:D Jestli teda xhapu spravne, nechas si cca 10 hodin vzejit kvasek z kvasku v lednici a v druhe fazi tedy jen uz nechas kvasit primo ve forme? A pridavas prosim pri tom peceni do trpuby nadobu s vodou? Vim, ze jsem to kdysi delavala. Moc dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Péťo, vodu už do trouby při pečení nedávám. Kvásek zaděláváme na noc, ráno zadělám těsto, přendám do formy a nechám kynout pomalu v chladu spižírny do odpoledne, než se vrátím ze školy. Potom peču. Čím déle kyne jak kvásek, tak těsto, tím lépe pro zažívání. Nejlepší je dlouhodobá fermentace mouky. Formu, co máme už nedělají, ale je jí podobná tato
      https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10434696/
      Mějte se krásně, M

      Vymazat
  6. Mila Monika, dakujem velmi pekne za recept na tento kvaskovy chlebik a casovy popis. Stale som si myslela, ze kvaskovat mozeme iba cez vikend. Ja robim uz asi rok nehneteny kvaskovy, co kysne bez formy do popoludnia a potom sa este pridaju semena, kmin a sol, premiesi a da sa do formy na cca 2 hod. a potom sa pecie. Ale tento Vas chlebik sa mi zda taky lahsi a nadychanejsi, preto ho ihned zajtra skusim. Zelam Vam krasne prazdniny a bielu pohodu este aspon zopar dni, Viera.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, recept, který uvádíte je k chlebu na obrázku nebo k tomu, které pečete doma častěji tj. více žitný? Je možné, prosím, uvést recept na ten chléb šumavského typu? Moc děkuji za radu i Váš blog :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do šumavy: 600 g žitného kvásku, 900 g hladké mouky, hrst kmínu, 5 lžiček soli, 800 g nechlorované vody
      Na fotce je chleba mezi šumavou a žitným. My hladkou moc nepoužíváme, ale tady je jí více než jindy, asi 500 g.

      Vymazat
  8. Moc, moc děkuji!!! a přeji pěkný večer...

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Mončo, s pečením chleba teprve začínám, a tak hledám rady kde se dá. ;-)Mám moc ráda žitný chléb, prosím, můžeš mi dát recept na ten váš? A ještě se chci zeptat, jak moc ho zpracováváš? Četla jsem, že žitný by se tolik neměl, nevím... Mícháš v ruce? A jak moc tuhý by měl být, do formy ho "liješ", dá se to k něčemu připodobnit? Moc, moc děkuju za každičkou radu! ♥
    Krásný den! Dáša :-)

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥