středa 25. července 2018

ledová čokoláda se zmrzlinou


Letošní léto mám lehkou závislost na ledové čokoládě. Ochutnali jsme ji v Pardubicích v prvorepublikové kavárně Čokoláda Bajer. Teda vy se tam máte, Pardubičáci :-) Krásné památky a skvělé kavárny i vinárny.





Doma jsem ledovou čokoládu zkusila  připravit. Povedlo se a od té doby jsem lehce závislák.
Jak na ni.

Do rendlíku dejte 3 lžíce studené vody, ty zabrání připálení mléka na dně. 
Přilijte mléko a přisypte 70% čokoládu. Buď nalámejte tu vaši oblíbenou, nebo nasypte čokoládové čočky a přisypte mletou skořici. Kdo by chtěl pikantní verzi, přisype trochu chilli. Množství záleží na vás. Čím více čokolády, tím hustší nápoj bude. Čokoládu pozvolna rozehřívejte a počkejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechce vychladnout a dejte přes noc do ledničky.
Při servírování ledovou čokoládu promíchejte. Vychlazením zhoustne, ale stále zůstane tekutý nápoj. Přidejte nejlépe vanilkovou zmrzlinu a šlehačku. 
Prostě dobrota veliká.



Užívejte  pohodové léto a děkuji za návštěvu.

37 komentářů:

  1. Vám nevadia tie padajúce a "letiace" domy na vašich fotkách? Existujú spôsoby, ako sa to dá vyrovnať :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba já náklon přímo vyhledávám.peta

      Vymazat
    2. Tohle přece nebyl článek o padajících a létajících domech, ale o čokoládě!

      Vymazat
    3. Tak létající domy mě rozhodně nevadí,zato mě vadí hloupé komentáře. Díky za tip na čokoládu , dae

      Vymazat
    4. Dobrý den, to by mě zajímalo - jak se to tedy dá vyrovnat? Jsem ráda za podnětné příspěvky. Tento blog je veřejný, diskuze otevřená - může do ní přispívat kdokoliv a čímkoliv, nechápu, proč by podobný či pozitivně nebo naopak negativně kritický příspěvek měl kohokoliv pobuřovat, obzvlášť, pokud je k věci. Pisatelka poukazuje na fotky, které se vyskytují v článku, její příspěvek se tedy článku týká. Reakce typu "hloupý komentář" apod. zavánějí spíše snahou o patolízalství, aneb jak vlézt blogerce co nejhlouběji do zadku. Nebylo by od věci naučit se využívat kritiku konstruktivně.

      Vymazat
    5. ke komentáři č. 5, neznám jméno.
      Já používám pro úpravu a katalogizaci fotek freewarový poč. systém Picasa. Tady je přímo ikona "vyrovnat". Tam si můžete s fotkou pohrát. Ale tuto funkci nepoužívám, protože vyrovnáním se fotky hodně rozostří.
      Padající domy mi zrovna tady nevadí. Chtěla jsem si uchovat vzpomínku na místo, kde jsem čokoládu objevila a měla jsem jen tyto. Nehraji si na profi fotografku. Tak omluvte kvalitu, Melánie :-)

      Vymazat
    6. Monika, ďakujem za odpoveď. Ani amatér fotograf nemusí zverejňovať také fotky, ale je to vaša vec, asi práve kvôli tým krivým fotkám tu máte toľko riťolezov. Sú fotky, kde to nevadí, ale na druhej strane sú zase také, kde je to nežiadúce (netýka sa to len tohto príspevku). Máte pravdu, vyrovnanie fotky prostredníctvom Picasa by som nepoužívala ani ja. Sľubujem vám a vašim čitateľkám, že nič kritické si už na vašom blogu nedovolím napísať. Len samé chvály :-)

      Vymazat
    7. Ku komentáru č. 5: Ďakujem za podporu!

      Vymazat
    8. Nechtěla jsem reagovat ale tohle se mi opravdu nelíbí. Osobně se mi styl fotek moc líbí, nechybí jim DYNAMIKA a to je dělá zajímavé pro oko.
      Pokud je vám tento blog o jednom obyčejném ale kreativním životě nepříjemný a fotky vás rozrušují, choďte se inspirovat jinam. Každý si může na svůj blog dát co chce a jak chce. A nebo založte vlastní blog a ukažte nám jak se to má správně dělat. Rádi se přiučíme.
      Tím Vašim přístupem jste ale urazila i mně a ostatní, kteří to cítí stejně. Nejsem žádný riťolez, nemám to zapotřebí. A jen Vám řeknu, že kdyby bylo na světě více lidí jako je Monika s Tomem, žilo by se nám tu všem o moc lépe. Nemusíte už nic písať, myslím, že o to ani nikdo nestojí. Stáňa

      Ps. Osobně znám taky jednu paní ing. Rudolfovou s nosem nahoru. Bydlí o 7 domů vedle. A je taky nepřejícná a závistivá. Taková ředitelka zeměkoule ale práce, kterou se prezentuje v našem okolí, stojí za starou belu. Možná je s Vámi z rodiny...?

      Vymazat
    9. Stani,jak s vami souhlasim...nejsem tez ritolez,nicmene clanek nebyl o fotografii.Takze i ja jsem strelena,ktera nevydrzela a ozvala se.Hezke dny.JP

      Vymazat
    10. Ad 7. Melánie, je jistě pěkné a milé, pokud člověk upozorní jiného na to, jak by se dal odstranit určitý problém (pokud to onen dotyčný za problém vůbec považuje, v opačném případě je to poněkud nevyžádaná, třebaže v v zásadě chvályhodná iniciativa). Nicméně v žádném z Vašich příspěvků konkrétní radu nenalézám, ačkoli jste k tomu měla příležitost třeba v reakci na Moničin příspěvek, což je škoda, protože pak by se Vaše kritika změnila v kritiku konstruktivní. Váš první příspěvek ve vlákně bych rozhodně nevnímala jako hloupý, spíše jako upozornění na něco, co Vy vnímáte jako nedokonalost, kterou by bylo možnost odstranit a kterou, jak vidno, jiní nepovažují vůbec u tohoto typu článku nebo za podstatnou. Nicméně zhodnocení, že - cituji - "kvôli tým krivým fotkám tu máte toľko riťolezov", a poslední dvě věty (respektive předposlední souvětí a poslední věta) jsou nespravedlivé. Ty, které Vy vnímáte jako "řiťolezce", mohou být jednoduše ti, kdo jsou vděčni za to, že si mohou přečíst Moničiny příspěvky, inspirovat se jejími recepty a nápady a prohlédnout si její fotky, a neočekávají profesionální kvalitu fotografií, tudíž se ani nevyjadřují kriticky v tomto směru (odhaduji, že drtivou většinu návštěvníků tohoto blogu to ani nijak pro netrénované oko nezarazí). Chápu, že existují lidé, kteří jsou toho názoru, že pokud člověk publikuje na internetu, musí být připraven čelit kritice jakéhokoli druhu, což je samozřejmě legitimní postoj, nicméně ten, kdo ho zastává, by jej neměl považovat za jediný správný, a pejorativně a poněkud pasivně agresivně se vyjadřovat o těch, kteří ho nesdílejí.
      VD

      Vymazat
  2. Dobrý den, děkuji za výborný nápad, chápu dobře, že po přidání vody do mléka z toho vznikne tekutá záležitost, která neztuhne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta voda se tam přidává, aby se mléko nepřipalovalo, jak píše paní Monika.
      Myslím, že to neztuhne díky tomu mléku, maximálně se v lednici čokoláda srazí na hladině, ale to se potom snadno před servírováním rozmíchá.
      Jana

      Vymazat
    2. i po vychladnutí, bude čokoláda tekutá, ale zchladnutím zhoustne.

      Vymazat
  3. Moni, udělám v neděli . A FOTKY Pardubic krásné .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Martinko. A s přípravou začněte v sobotu, aby se čokoláda pořádně vychladila a zhoustla :-)

      Vymazat
  4. Zapomněla jsem poděkovat za recept.Vždy mě docela rozhodí nevhodný komentář.Když se mi něco nelíbí ,tak nekomentuji.Mějte celá rodinka pohodové dny.😇Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, napište mi prosím přes můj mail na blogu kontakt na Vás. V září plánujem ten Český ráj, tak se můžeme sejít. Nevím jak se s Vámi jinak spojit? Díky Stáňa

      Vymazat
    2. Zajímavý komentář(1), děkuji ��Už vím , proč se mi ty fotky tak líbí!Já bych to tak zachytit neuměla, mají své kouzlo ♡Eva Z.

      Vymazat
  5. Moni,vidíš to a my skoro z Pardubic a vubec nevíme, ze u Bajera delají ledovou?!😵Jednu dobu jsme chodili na tu teplou.Studenou zkusím i doma,díky za recept!Maváme na kopeček👋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí dorazit turisti z Krasu, aby Ti ukázali, jaké tam máte dobroty :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Dobrý den Moniko, děkuji za tip, pěkné fotky a pochvalu Pardubic. Okolo Bajera často chodívám, ale ledovou čokoládu jsem tam ještě neochutnala. My se zase rádi vracíme k vám do Českého krasu, s pozdravem na kopeček Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme krásně všude, Lení, o tom žádná.
      ale nějaké kavárny bych si ráda převezla k nám :-)

      Vymazat
  7. Dobry den. Rada bych udelala ledovou cokoladu dle Vaseho receptu, ale vaham nad mnozstvim mleka,
    napr. na 1 cokoladu. Poradite? Dekuji a preji hezke dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je různé, nedělám nikdy ze stejného množství, ale cca na 300 ml mléka 100 g čokolády, ale může být i méně, či více. Záleží, jak hustou čokoládu chcete. Až vychladne, zhoustne.

      Vymazat
    2. Jejej, tak rychlou odpoved jsem ani necekala. Dekuji moc. O vikendu doma prekvapim.
      Mavam z Michiganu. H.

      Vymazat
  8. Děkuji za super tip. Čokoláda už se chladí. :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Moni, Bajerova čokoládovna i kavárna na třídě Míru mají úžasnou atmosféru, chodím tam ráda a často, ale zajeďte si na čokoládu taky do Tábora. Tam je ještě lepší. ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vážené diskutujúce! Ani jedna ste nepostrehli to, že som môj komentár nepísala k vašim komentárom. Písala som ho pod článok blogerky a od nej som čakala (alebo aj nečakala) reakciu. Lenže to by vám vyvalilo boky, keby ste sa nezamiešali do vecí, ktoré sa vás netýkajú, že? Ja som sa spýtala, či jej to nevadí. Ak sa autorka blogu vyjadrila, že jej sa také fotky páčia, nemá zmysel jej ponúkať program, ktorým by fotky vyrovnala. Nakoniec by som tu bola ešte obvinená z nejakej reklamy. Keby mala blogerka záujem, je dosť šikovná na to, aby si taký program vyhľadala aj sama. Majte sa všetky krásne a celkom by ma potešilo, keby sa viaceré z vás dokázali v budúcnosti aj podpísať. Anonymky. Bavíte ma. Vy budete iným diktovať, k čomu sa môžu pod článok vyjadriť a k čomu nie. To je fakt sila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Moniko, chtělo by to článek "Jsem svéprávná osoba a dokážu si své názory obhájit sama":D Určitě je to příjemné, když se člověka někdo zastane, dá mu najevo svojí podporu, ale na tomto blogu je to v případě jakýchkoliv odlišných názorů až extrémně vyhrocené. Přemýšlím, jaká skupina žen (muže zde jako autory komentářů nevidím), vyhledává tento blog, resp. reaguje na každý Váš článek. Ženy, které se prezentují jako "sluníčkářky", ale nepřijímají jiný názor než ten svůj? Ženy toužící po harmonii světa utvářeného uměle skrze počítač a rozrušené z "napadení nepřítelem" v podobě nesouhlasného komentáře? Sleduji více blogů, ale nikde jsem se nesetkala s takovou útočností dikutujících k jednomu jedinému rozdílnému názoru v diskuzi. Vytvořila se Vám tu jakási samozvaná domobrana lidových žen..velmi lidových. Jste učitelka, mnoho z Vašich čtenářek myslím také (já rovněž), jistě tedy znáte pojem "kritické myšlení". Kritické myšlení nenavádí ke kritice všech a všeho, ale učí přemýšlet, přistupovat k informacím s rozmyslem - nepřijímat informace jako hotové produkty, ale vybírat si z nich, konfrontovat je s vlastním věděním, s jinými názory, udělat si vlastní obrázek. Já osobně preferuji lidi, se kterými mohu diskutovat - "jo, to je tvůj názor, ale já to vidím trochu jinak", rozšiřuji si díky nim své obzory, učím se být tolerantní k odlišnostem, získávám nové poznatky, informace, zkušenosti. Jste autorkou blogu, myslím si, že stačí ke "kritickému" komentáři napsat "děkuji za upozornění, ale mně se to líbí takto" apod. a tím ukončit diskuzi. Vždyť je to Váš blog, tak si to tady trochu moderujte. Když projevíte svůj jasný postoj, nebude pak potřeba domobrany lidových žen. Předpokládám, že časem nenápadně smažete všechny příspěvky, které Vám narušují diskuzi, tak, jako jste to ostatně udělala již vícekrát. Potom se ale sama podílíte na utváření toho vyumělkovaného, rádoby harmonického světa, který funguje jen skrze počítač.

      Vymazat
    2. Dobrý den, píši neadresně, jelikož v některých případech neznám jména diskutujících (ačkoliv autorka příspěvku nade mnou se u jiného svého příspěvku níže podepsala jako Lála, tak možná některým křivdím). Chtěla bych říct jen několik vět. 1.) není pravda, že se na jiných stránkách s tímto fenoménem nesetkáte. Pokud tomu tak je, je to proto, protože autoři jednoduše komentáře zakazují, schvalují jen vybrané, nebo negativní mažou. Takovéto moderování diskuse odmítám. Já osobně jsem k mazání v diskusi přistoupila jen jednou a to u článku o krásné práci z rukou manželů Kuchařových, kde díky za vlasy přitažené diskusi na téma oslovování čtenářů/čtenářek úplně zanikl původní záměr článku, a to byla prezentace jejich skvělé práce. Přišlo mi to vůči nim nefér a dehonestující. 2.) Na všechny komentáře nedokážu a nebudu reagovat, protože to jednoduše není v mých silách, i kdybych chtěla sebevíc. Mám spousty aktivit a můj den není nafukovací, takže se snažím odpovídat na maily a komentáře zejména, pokud ode mě někdo žádá pomoc, či radu :) 3.) Na komentář paní Melánie jsem včera časně ráno reagovala přesně v tom smyslu, jak píšete - a sice, že padající linie mi nevadí a tím jsem věc pro sebe uzavřela. Voláte po svobodě vyjadřování, ale chcete, abych řídila a usměrňovala diskusi. Zdá se mi to jako rozpor. Pojem kritické myšlení znám a podle reakcí ostatních ho zná řada zde diskutujících osob. Jeho hlavními rysy jsou věcnost a neemotivnost. Takový přístup vidím například v komentáři č. 11 a částečně č. 1. Naprosto nekonstruktivní byly komentáře č. 8, 30 a Váš komentář č. 34. Ve vašem dalším komentáři č. 31 bych si odpustila psychologický rozbor ostatních. Pokud to měla být konstruktivní kritika, postrádala potřebná vstupní data, zejména znalost osob, které jste zaškatulkovala. Pokud se považujete za nepřítele, jak píšete výše, je mi to líto. Já za něj nepovažuji ani Vás, ani paní Melánii, ani nikoho jiného o kom nevím zhola nic. Ještě bych podotkla, že názor o neexistenci harmonického světa je pouze Váš názor a já jej respektuji. Můj názor je, že harmonický svět existuje, jen ho člověk musí hledat uvnitř sebe a ne ve vyhrocené diskusi na netu. Jsem ráda, že paní Melánie nabídla osvětu, mrzí mě ale, že na ni nakonec nedošlo, přestože například komantář č. 5 o ni vysloveně žádal. Já osobně znám více způsobů, jak fotky upravovat (a narovnat kácející se linie) a když nevím, mám se koho doma optat, nebo použiji google. Ze zásady ale do fotek zasahuji jen minimálně, stejně jako do pseudo diskusí, které nevedou žádným směrem. Tímto z mojí strany uzavírám téma křivých fotek :) Ostatní si pište, co chcete, jen se (a pokud možno ani mne) prosím neurážejte.

      Vymazat
    3. Milá Melanie,
      pokud chcete něco sdělit jen autorce blogu, aniž by na Vás ostatní reagovali, tak máte možnost volit soukromou zprávu.
      Milá Lálo,
      na blogu Moniky hledám to, co nabízí a ne třeba konspirační teorie a reportáže z vyloučených lokalit.
      Neberu nikomu právo se veřejně vyjádřit, ale osobně více obdivuji lidi, co mají odvahu zveřejnit své dílo, byť ne dokonalé, než ty, co mají odvahu jen online kritizovat, aniž by se dívali dotyčnému do očí.
      A nechte si od cesty hodnocení typu souhlas=lezu někomu do zadku ´. To je akorát manipulace, která je teď ve společnosti velmi moderní.
      Alena

      Vymazat
  11. Krásný den na kopeček, děkuji za sladký tip. Už se nám chladí na zítra v ledničce. Uvidim, jak jsem odhadla množství, dala jsem 3/4 l mléka a 400g čokolády. Moni prosím foťte a pište pro radost dál (-; Zdravi Jitka z Okrouhlé

    OdpovědětVymazat
  12. Babička říkávala, co nemůžeš pochválit, nehaň.
    Moni, já se u vás ráda inspiruji a zatím jsme dělala jen horkou čokoládu. Ledová mě nenapadla. Děkuji za typ.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babičky také říkávaly "sedávej panenko v koutě, když budeš hodná, najdou tě":D Leckteré babičky také třeba ještě nepoužívaly mobilní telefony, internet byl hudba budoucnosti..a vidíte, přesto teď píšete;) Lála

      Vymazat
  13. Ta čokoládka vypadá hodně lákavě. Tu určitě vyzkouším! Díky!:)

    supice
    www.supice.blog.cz

    OdpovědětVymazat