úterý 19. června 2018

skládaný chléb


Tuhle rychlou večeři, kterou jíme z jedné nádoby a kdo si co utrhne, to má, děláme doma často. Varianta skládaného chleba nahradila náš oblíbený trhací chléb, který najdete TADY. Ten mi přijde náročnější na přípravu.

V této formě už několik měsíců pečeme náš kváskový chléb. Opustili jsme několikaleté pečení z ošatky i zapékací keramickou mísu. Tento tvar je daleko praktičtější na svačiny a zkrátili jsme v této formě i samotnou délku pečení z hodiny na 30 minut. Pečeme vždy rovnou ve dvou formách naráz.

Skládaný zapékaný chléb 
dělám takto:

Chléb nakrájím na tenké plánky.
Každý plátek pomažu bylinkovým máslem smíchaným s nastrouhaným cheddarem.
Na pomazané plátky chleba dám plátek goudy, nebo šunky a skládám do formy. Zbylé máslo a sýr dám nahoru.
Přiklopím alobalem a peču na 120°C asi 30 minut. 
Nejlépe jezte teplé.

Bylinkové máslo:
Máslo nechám povolit, přidám libeček, pažitku, chilli a třený česnek.
 Je zkrátka jen na vás a obsahu vaší ledničky, jak formu zaplníte.

Pokud vyzkoušíte, přeji dobrou chuť.U nás se po chlebu jen zapráší. Proto tak málo fotek :-)
M.

19 komentářů:

  1. To je parádní nápad, díky. Též jsem poslední dobou přešla z ošatky na tuto formu 🍞. Když dělávám chleba třeba dýňový nebo celožitný, nehrozí v ní, že by se mi roztekl, což se mi v ošatce občas stalo 😊.

    OdpovědětVymazat
  2. A už mám recept vytisknutý, už vidím jak se v trhání předbíháme.
    Díky za receptík a přeji hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Jé Moní,děkuji za recept, udělám k večeři.Jste zlatíčko.Všechny Vaše recepty jsem vyzkoušela a nemají chybu.DÍÍÍKY.Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem začala péct v této formě. Jednak jsem to někde viděla, jednak se těsto může roztékat, jak chce, ale nemá kam:_))))
    Přeji krásný zbytek pracovních dní před zaslouženou dovolenou:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý deň Monika,
    mám rada Vaše recepty a tento tiež rada vyskúšam :-) Vyzerá výborne, asi sa nedivím, že zmizne rýchlosťou blesku.
    Majte sa pekne,
    A.

    OdpovědětVymazat
  6. Super, určitě vyzkouším! Dělám hrozně moc vašich receptů a zatím všechny měly úspěch a jsou na našem stálém repertoáru! Nejčastěji asi dělám focacciu, koka sušenky a jablečný linecký koláč. Takže díky za nový tip! Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Mňaaam! Díky za nápad, už se těším! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, prosim, chleb davate po prelozeni do formy kynout a pote rovnou pecete a jak dlouho kyne? Dekuji.... Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Zuzí. Chléb ve formě kyne a jde rovnou i do trouby. Kyne různě. Záleží na okolní teplotě, od 2-4 hodin.

      Vymazat
  9. Dnes jsem se po roce rozhodla, ze Vam napisu.
    Objevila jsem Vas v casopise Krasny venkov a od te doby ctu Vas krasny blog.
    Je uzasne- narazit na zenu, v jine casti nasi vlasti,podobnych zajmu a zivotniho " naladeni".A to nemluvim o podobnem stylu blogu😉😊
    Moc Vam fandim a jen tak dal mila Monco.

    Krasne dny Vam a vasi nadherne rodine.

    Lucka ze mlejna😅

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    ctu vás web pravidelně. Líbí se mi, jak jsou stránky vedeny. Mnoho vašich nápadů mě inspirovalo.
    Už několikrát jsem vám chtěla napsat o českém papírnictví, které taky sleduji. Paní má krásně zpracovaný obchod. Zakoupila jsem u ní několik sešitů atd a velmi mě překvapila kvalita zpracovnání.
    https://netrpeliva.blogspot.com/
    Třeba se vám bude odkaz hodit, nebo se jen podívat na opravdu krásné věci.
    Krásný slunovrat.
    Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Famozní,skvělý a zajímavý recept. Půlka již hladí naše bříška.

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji, Moní za recept :) dáme si do trumpety

    OdpovědětVymazat
  13. Moni, chlebík určitě zkusím, musí to být fakt dobrota.
    Myslím na tebe, určitě finišuješ s vysvědčením a koncem roku, tak at vše zvládneš a pak pěkné odpočinkové léto.

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥