středa 21. března 2018

zázvorový sirup


včera v 17 hodin první jarní den.
V noci připadl další sníh.
 Takže nejsem tak mimo mísu, když si dělám na jaře zázvorový sirup. My s Tomem zázvor milujeme. Po ránu nemám čas si uvařit čaj z čerstvého, tak proto tato instantní rychlovka. Sirup zaliji jako čaj a přidám ještě hooodně citronu. Citronu já mám velkou spotřebu, fakt velkou. Jsem schopna vymačkat si do velkého hrnku čaje celou půlku. A vodu neumím pít jen tu kohoutkovou, ale opět s vekou dávkou citronu a to celodenně celoročně.

Domácí zázvorový sirup
Na jeho přípravu budete potřebovat:

150 g čerstvého zázvoru

½ litru vody
1 kilo cukru
já dělala z půl kila cukru, ale uchovávám v lednici
2 citrony


Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a přidejte všechen zázvor. Vše vařte 20 minut. Potom hrnec vypněte a vymačkejte do něj šťávu z celých dvou citronu. Nechte pár minut zchladnout a potom přes jemné sítko přelijte do skleniček.

Krásný den mějte. 
Mně tedy bude lépe s příchodem opravdového jara, ale snažím se. 
Ptáci venku řvou i tak a sníh jim v jejich koncertech nevadí.

18 komentářů:

  1. Dobré ráno, Moniko, tak dneska se do sirupu taky pustím. Jen mi trochu vadí to velké množství cukru, možná, že zkusím jen poloviční dávku. Děkuji za tip.
    Zázvor , citrony a med jsou u nás také stále na pořadu dne.
    Mějte se moc hezky. Miluše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, také šidím na cukru a potom ale uchovávám raději v lednici.

      Vymazat
  2. Dobrý den Mončo,děkuji za úžasný příspěvek. Zázvor a citrony máme u nás doma ve stejné oblibě jako vy. Mějte se krásně a hlavně zdravě v tomto nevlídném jarním počasí. Market

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Moniko, tak já ten zázvor škrabu na keramickém škrabátku na česnek, jde to moc dobře a zdá se že si víc užijete tu chuť zázvoru. K tomu vymačkám několik citronů a přidám med. Mám to ve sklenici s víčkem v lednici. Vždy vydrží jen pár dní a o víkendu si zase uděláme čerstvý. Přeji hezký den a děkuji za Vaše články, moc ráda je čtu. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to tak dělávám, když vaším čaj... co nejvíce narušit :-)
      Díky, Péťo.

      Vymazat
  4. Zdravím Vás, Mončo a moc děkuji za recept! Poslední dny mám v hlavě nutkavou myšlenku, juknout na recept na takový zázvorový sirup a pustit se do výroby a dnes koukám, že jste se mi Vaším článkem naprosto strefila do mých plánů :-) Váš blog pravidelně sleduji přes dva roky a jsem nadšená, tolik krásné inspirace, nápadů a myšlenek. Moc rada k Vám chodím nakouknout. Děkuji a přeji Vám veselé a pohodové jarní dny. Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem kápla do noty, Terezko :-)
      Děkuju.

      Vymazat
  5. Tak u nás svítí slunko,po sněhu ani památky zato fouká.Sirupy ráda dělám ale piju jen vodu s citrónem.Zázvor je fajn já zatím dělala meduňkový,mátový, bezinkový a citronový,díky za další tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také takto experimentuji a nejraději je potom míchám. Je pravda, že na sladké s citronem mám chuť jen v zimě v mrazech :-)

      Vymazat
  6. Taky mi dnešní příspěvek naprosto dokonale padll do noty! Včera jsem koukala, že nám dochází kupovaný výborný zázvorový sirup a říkla jsem si, že by to chtělo vyrobit vlastní. A kuk! Z Kopečku přistane v mailu recept. Děkuji!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, můžu se zeptat, jak dlouho sirup v takovéto podobě ( s půl kg cukru) vydrží v lednici? Ráda bych ho zkusila, ale obávám se, že ho nevypijeme rychlostí blesku... Děkuji a krásné jarní dny přeji! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v lednici uchovávám všechny sirupy, které šidím na cukru, několik měsíců i rok vydrží, pokud je vše správně vymyto. Nejraději mám kombinaci šalvějový a zázvorový.

      Vymazat
  8. Já zázvoru teprve přicházím na chuť. Jako děti jsme vyrůstali na heřmánku a teprve teď, v dospělosti, jsem zjistila, že něco jako zázvor fakt existuje. Ironicky je to snad jediné slovo, které mým z nějakého důvodu zafixované v angličtině a dost často nemůžu přijít na jeho český název. A potom popisuji zázvor v obchodě jako "takový ten oranžovo-žlutý kořen, co se z něj dělá čaj." :D
    Sirup vypadá zajímavě, asi ho vyzkouším. Už delší dobu si říkám, že by to chtělo něco takhle "instantního" na rána a dlouhé večery u knihy.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, také už léta dělám zázvorový sirup se spoustou citronů. Věřila jsem, že dělám dobře svému zdraví. Při návštěvě zubního lékaře mně bylo řečeno, že mám naleptanou sklovinu ze stálého pití citronových nápojů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi přijde zvláštní, spíš ten cukr bych vinila. Já tedy nepiju tolik sirupů, ale přímo citron a ani skoro ve 42 letech netrpím žádným narušením skloviny. Svou velkou roli hraje především predispozice a kvalita zubů.

      Vymazat
  10. Dobrý den Moniko, tip na zázvorový sirup se mi fakt líbí. Na zázvoru letošní zimu doslova "ujíždím", popíjím každý den čaj s kořenem nakrájeným na drobné kousky a možná právě proto se mi vyhnula letošní, všude číhající, chřipka. Vyzkouším jej. Krásný den

    OdpovědětVymazat
  11. Dobry den,Moniko.
    Kousky zazvoru po precezeni sirupu muzete ususit. Je to jakoby kandovany zazvor. Muze se i delsi dobu varit v cukernem roztoku-pak je vic "kandovany".
    Takove susene kousky maji porad pekelnou silu a dobre vypali krk pri nachlazeni a chrapotu. A daji se samozrejme i do caje prihodit.
    Ja to tak delam uz delsi dobu-kdysi jsem to nekde vycetla.

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥