středa 10. ledna 2018

pekany a tyrkys místo červené


Ježíšek přinesl Terezce tento tyrkysový sedací vak a pereme se o něj u krbu všichni včetně kocoura.



Co ze sladkého miluju a jako jediné jsem do teď kupovala a nepekla doma, byly pekanové pletence. Řekla jsem si, že je zkusím a vyšlo to. Jen si myslím, že ty v pekárnách tam musí dávat asi hodně škrobu nebo čeho, aby jim javorový sirup a med uvnitř tak držel a nevytékal. Chuť je totožná, jen mi med a javorový sirup dost vytekly, takže škrobu příště více. Třeba se tu najde nějaká cukrářka a poradí nám všem :-)



Pekanové pletence

listové těsto
pekanové ořechy
med
javorový sirup
bramborový/ kukuřičný škrob
vajíčko na potření

Listové těsto vyválejte na 3 mm. Vytvořte obdélníky cca 20x 12 cm. Obdélník mějte před sebou na délku a na okrajích radýlkem nařežte proužky. Prostředek obdélníku pomažte medem, který jste předem smíchali s javorovým sirupem a dostatečným množstvím škrobu. Na 4 lžíce medu dejte 3 lžíce škrobu a dvě lžíce sirupu. Med je lepší mít tužší než tekutý. Na tuto náplň posypte ořechy, nejlépe předem upražené na suché pánvi. Zaviňte pletenec ... jen přehýbejte nařezané proužky a prstem je zmáčkněte. Pomažte pletenec javorovým sirupem a poté vajíčkem a posypte opět pekany. Pečte v rozehřáté troubě na 230°C. Listové těsto potřebuje opravdu rozpálenou troubu. Po 8-9 minutách teplotu snižte na 200°C a hlídejte, až budou pekance krásně zlaté.
pekla jsem cca 13 minut.




Dobrou chuť a já jdu zase psát vysvědčení. Oproti nasekání známek do systému, které zabere pár minut, píšu slovní hodnocení celý leden. Ale jsem strašně ráda, že mi děti dávají úžasnou zpětnou vazbu, kterou jsem ve skrytu duše čekala, ale neměla jsem žádné důkazy, že to bude fungovat. Po třech letech slovního hodnocení a dětí nepolíbených běžnou klasifikací jsem zjistila, že známky k tomu, aby makaly a šly do všeho na 100% s chutí a zodpovědností v tomto věku fakt nepotřebují a za to mi ta slohová práce pro každého stojí.

Hezký večer,

19 komentářů:

  1. Jé Mončo, tyhle já také miluji a jakmile je v obchodě zahlédnu, těžko odolávám. Až nám trochu spolehne po vánočních dobrůtkách, určitě to vyzkouším jako ty. Ten vak vypadá opravdu pohodově.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Moni nechci vám brát vaše ideály,ale že děti pracují se 100% chutí je díky tomu že mají Vás(a takové paní učitelky),protože vy jedete na 200%.Kéž by vás bylo dost pro všechny :) Eva Z.

    OdpovědětVymazat
  3. Super, ze pisete vlastni slovni hodnoceni. U nas ve skole jsou znamky, takze vlastni zkusenost nemam, ale sestrenice mi ukazovala vysvedceni sveho ditka, ktere bylo slovni a bohuzel na nem bylo videt, ze je to jen okopirovane z nejakeho vzoru, maximalne lehce upravene. Pani ucitelka dokonce pri kopirovani omylem okopirovala jednu vetu dvakrat. A i text byl takovy neosobni, docela mne to nemile prekvapilo. Jinak ja proti znamkam nic nenamitam. Podle mne deti to lepe pochopi, jak na tom jsou. Jen je potreba netlacit na deti, ze musi byt jen jednicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,ono je to prostě vždycky a jenom o lidech, co ze systému známky/neznámky dokážou vytěžit. Platí to myslím ve všech ,,záchranářských" oborech - školství, zdravotnictví,......Práce vás musí bavit, musíte věřit ve vyšší cíle a smysl svojí práce bez ohledu na okolnosti. Je to někdy velmi náročné, nemůžete se vždy zavděčit všem a každý má někdy svůj den blbec. Učitelé stráví s dětmi mnohdy více času než jejich vlastní rodiče. Když ale dodržujete elementární zásady, jste spravedliví a máte trochu smyslu pro humor, je i práce s puberťáky velkou radostí. A věřte, že známky mnozí opravdu neřeší. Přijmou cokoli, pokud to je alespoň v rámci možností spravedlivé a pokud jim své hodnocení zdůvodníte.
      Jinak ještě k fotkám - ta tyrkysová je super!
      Ája

      Vymazat
    2. Dobrý večer, můj syn je ročník 1991,nyní už Mgr., chodil na program Začít spolu na 1.ZŠ v Plzni. Měl úžasnou paní učitelku, která mi velmi připomíná paní Moniku a po celý první stupeň (pak šel na gymnázium) byl hodnocen slovně. Dodnes si vzpomínáme na dojemné chvíle, které jsme s prarodiči strávili při čtení vysvědčení. Byl to pro všechny svátek a tchýně, gymnaziální učitelka, dnes už 81letá vzpomíná stále, a velmi slovní hodnocení oceňuje. Pravda je, že řada rodičů chtěla raději známky a při hlasování pro známkování na druhém stupni prý byli "slovňaři" přehlasováni. Syn přešel na gymnázium,kde bylo slovní hodnocení ještě několik let a k tomu samozřejmě i to percentuální (Gymnázium Františka Křižíka) a nikdo s tím neměl žádný problém, jsou z nich sebevědomí mladí lidé a školu měli rádi.Renáta

      Vymazat
    3. Dekuji za prispevek, rada bych dala syna na 1 ZS i prave kvuli tomu, ze tam takto hodnoti. Ja jako mala do teto skoly chodila, ale za me toto jeste nebylo a i tak na skolu vzpominam v dobrem.
      Snad jim to tam vydrzi ;)

      Vymazat
  4. Recept určitě vyzkouším, protože pékanovým pletencům také těžko odolávám.
    Co se týče vaší práce,musím souhlasit s komentáři nade mnou.Je to jen o lidech a o přístupu a o tom jest-li děláte práci s chutí a radostí.A jestli se práce stala posláním!
    Přeji hezký večer.
    Danča

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný den, Moniko,
    zrovna tyto pletence máme taky moc rádi! :) Zřejmě tam dávají opravdu hodně škrobu, protože škrob ve velkém množství mi nedělá příliš dobře a často mě po požití pálela žáha... určitě je brzy zkusím doma... :) kdysi jsem to zkoušela, ale opravdu mi spousta medu a javorovýho sirupu vytekla.
    Obdivuji Vás s tím slovním hodnocením. Byla bych moc ráda, kdyby jednou náš Čmelda měl tak báječnou paní učitelku, jakou jste Vy.
    Pěkné lednové dny, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Monika!Tak tieto koláče milujem, v piatok ich hneď odskušam!
    Velmi fandím vášmu spôsobu výučby. Obaja moji chalani (dnes 27, 24) absolvovali takto prvý stupeň ZŠ. Vtedy to bola novinka, ako rodičia sme na to pozerali spočiatku s nedôverou...dnes môžem povedať, že ich to poznačilo na cely život.Milovali školu a svoju učiteľku, do skoly chceli ísť aj keď boli chorí... Krásne bezstresove roky, pre deti aj nás rodičov...Doslova škola bola pre nich hrou....Známky nikdy nenahradia a nevyjadria to čo slovné hodnotenie. Každý takýto učiteľ je pre deti i rodičov dar od Boha. Kiežby vás bolo viac....nech sa vám vo vašej práci darí!

    S pozdravom LU

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný den, díky za recept, u nás doma také vedou :-) ještě jsem se chtěla zeptat, můžete dát odkaz na sedací vak, kde ho Ježíšek koupil :-) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je z e-shopu prodeti.cz, zadejte sedací vak zn. BulliBag

      Vymazat
    2. Tak teď ho tam nemají, mají jen malé www.prodeti.cz/znacka/bullibag, tak počkáme :-) díky

      Vymazat
    3. https://www.prodeti.cz/kresilka-a-gauciky/sedaci-vak-145x100-cm-azurovy-1

      Vymazat
  8. Krásná a povzbudivá barva pytle a další dekorace. PF2018 ;-)
    Lucie Haschková

    OdpovědětVymazat
  9. Monco, máte to doma strašně utulne. Vy prostě dokážete navodit teplo domova. A to i bez krbu:) Hezké dny Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Jde to i bez škrobu, sirup lze použít až po vytažení z trouby a je vyřešeno :)...

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý večer, moje teorie je ta, že med se rozpouští při nižší teplotě, než při které škrob houstne. Proto náplň vyteče dřív, než ji stihne škrob zahustit. Tuhý med tomu nijak nepomůže, protože se při vysoké teplotě stejně rozteče. Zkusila bych předem náplň povařit, bude to vlastně takový hodně sladký pudink ☺Lucie

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer, už dlouho chodím na váš web pro inspiraci, ale kolikrát i pro relaxaci ;). Váš přístup k dětem a učení je úžasný. Bohužel, mnoho škol jede ve stylu, budete to umět jak chce pan učitel a neučí nikdo naše děti, že to potřebují pro sebe. Naučí je v podstatě jen to co chtějí od nich slyšet. A pak když doma zkkusím jinou formu, ozve se:,, Ale my se to takhle neučíme, paní učitelka to chce takhle!" Což si myslím, že je špatně, neboť se potlačuje přirozené myšlení a vnímání souvislostí. A u Vás je to právě o tom, že vedete děti k samostatnosti a jeho samostatnému uvažování.
    K té náplni - co zkusit tapiokový škrob?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milá slova i za tip na tento škrob. Neznala jsem a díky Vám jsem opět moudřejší:-) Díky.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥