úterý 21. listopadu 2017

polská polévka žurek


V létě nás naši kamarádi z Těšína vzali na oběd k sousedům do Polska. Tam jsme ochutnali polévku z žitného kvásku ... žurek. Dokud jsem se nedozvěděla, že tu nakyslou chuť dělá v polévce žitný kvásek, myslela jsem si, že jím zelňačku. Polévka nás dostala, včetně holek. Ty se bály nových chutí a nechtěly si ji objednat, načež mi tu mou neustálým ochutnáváním snědly. Fakt skvělá chuť. Slíbila jsem si, že ji doma zkusím napodobit a hurá povedlo se. Už ji pravidelně zařazujeme do meníčka. V tyto chladné dny je to pravé ořechové. V Polsku jsme ochutnali variantu bez hub, ale můžete přidat i sušené houby, nejlépe hříbky, pokud máte rádi.
Můj táta pochází z Krkonoš a něco podobného jako žurek mají Krkonošáci v podobě kysela.
Na žurek si několik dní předem připravujete žitný zákvas. My ale kvásek máme neustále v lednici, tak jsem si přípravu zkrátila ze tří dní na čtyři hodiny.

Polský žurek

1 velká cibule
2 stroužky česneku
dobrá klobása
anglická slanina
3 bobkové listy
7 kuliček nového koření
3 l zeleninového vývaru z kořenové zeleniny
(hrst sušených hub)
150 ml zakysané smetany 
majoránka
sůl, pepř
4 vejce na tvrdo 

Nejprve si tři dny předem rozdělejte žitný kvásek. Já ho dělám jinak a tento tradiční jsem našla u Maryny. Tak opisuji pro vás.

Žitný kvásek
100 g žitné celozrnné mouky
2 stroužky česneku
3 bobkové listy
7 kuliček nového koření
375 ml převařené vychladlé vody
zavařovací sklenice 0,7 l


Všechny suché ingredience smícháme ve sklenici, zalijeme je vodou a dobře promícháme. Sklenici přikryjeme utěrkou a odstavíme ji na 3 dny na teplé místo bez průvanu. Kvásek po třech dnech bude mít nasládlou ostře kořenitou vůni a bude rozdělený na dvě části, dole kaše z mouky a nahoře zkvašená tekutina.


Pokud pečete pravidelně chleba a máte kvásek v lednici, můžete si práci zjednodušit. 
Ráno vyndám z lednice kvásek a přidám do něj 100 g žitné mouky a 400 ml vody, aby byl kvásek řídký a nechám několik hodin naběhnout, stačí čtyři až pět hodin.

Do silného zelinového vývaru dám vařit na 40 minut cibuli pokrájenou na čtvrtiny, 3 bobkové listy, 7 kuliček nového koření, prolisovaný česnek, klobásu a anglickou slaninu. Kdo chcete, můžete přidat i sušené houby.
Zatímco čekám na polévku, uvařím vejce na tvrdo. Ty se přidávají až při servírování polévky.
Po 40 minutách vyndám z polévky klobásku i slaninu a pokrájím na malé kousky.
 Do polévky vliji přes síto kvásek a nepřestávám míchat. Vyjmu bobkový list a nové koření.
Přidám majoránku a povařím asi 2 minuty. Nakonec ještě zamíchám zakysanou smetanu a povařím jednu minutu. Vrátím pokrájenou klobásku a slaninu do polévky a můžeme servírovat.
Kdo máte rád nakyslejší chutě, žurek bude dobrá volba.



A my moc zdravíme naše kamarády do Slezska:-) Díky za nové chutě. 
Mějte prima den.

10 komentářů:

  1. Vypadá moc dobře...ten žurek. Společné s naším krkonošským kyselem má zřejmě tu nakyslou chuť.
    Klasické kyselo je především o houbách a kvasu. Kvas se u nás běžně kupuje v obchodě. Jen v posledních letech je tuhý, kdysi nám ho nalévali do přinesené sklenice (byl lepší- takový vyzrálejší).
    Polská polévka mne zaujala, zkusím ji. Název jsem znala, ale jako takovou jsem nikdy neochutnala a že máme Polsko kousek. :-)
    Hezké dny!
    Hanka z Podkrkonoší

    OdpovědětVymazat
  2. Ano jezdime k babicce do Sobotky na kyselo,je vyborne a polska varianta je take dobra,pekny den dae

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé ta by mi chutnala, miluji polévky!! Mončo díky za recept s tím kváskem, to fakt vyzkouším, už si ukládám.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. U nás se taky pravidelně dělá kyselo, holt podhůří severních hor:-) a tohle vypadá podobně, určitě vyzkoušíme.
    Měj se, Pavel

    OdpovědětVymazat
  5. Mnam, kyselo miluju, vyrostla jsem na nem:-), tohle by mi urcite taky chutnalo. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem to jednou zkoušela z vlastního kvasku a dobře to nebylo.polevka byla hustá mazlavá a nebyla dobrá. Vlastně byla než jsem tam dala kvásek �� V.

    OdpovědětVymazat
  7. lásku k žurku jsme si přivezli z dovolené, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Moni, bydlíme kousek od Českého Těšína a do Polska to máme blízko. Loni se nám vdávala dcera a svatbu jsem měli v Polsku. Žurek byl jedním z mnoha jídel, která jsme měli na rautu. Hned po svatbě jsem se pídila po receptu a žurek jsem zařadila do svého repertoáru. Je to opravdu úžasná polévka. Poláci mají spoustu skvělých jídel,dělám také polévku z červené řepy. Řepa se uvaří nastruhaná spolu s bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Vývar z uzených kostí, voda z uvařeného kyselého zelí. Všechno se scedí dohromady. Podle potřeby dochutím solí a pepřem. Pijeme z hrníčku. A k tomu pirohy plněné hříbkovou směsí. Je to pracné, hodně nádobí, ale ta chuť!!! Mějte se hezky 😀

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji všem a jsem ráda, že jsem se trefila do vašich chutí.
    Vaření zdar!

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Moni díky za super recept na žurek. Jsi skvělá, že jsi ho vyzkoušela a povedlo se hned napoprvé :-) Je vidět, že jsi dobrý kuchtík! Určitě ho podle Tvého receptu vyzkouším co nejdříve a jsem moc ráda, že Vám u nás tato krajová polévka zachutnala. Měj se krásně a všechny na kopeček zdravíme. KatkaB

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥