sobota 14. října 2017

brynzové halušky


Je pravda, že v Čechách spíše natrefíte na halušky se zelím a uzeným masem, ale to není taková dobrota. Jsem ráda, že i naše děti mají rády tu pravou slovenskou variantu s ovčím sýrem. V zimě máme brynzové halušky k obědu často.

Těsto na halušky
najemno nastrouhané brambory
 (lepé staré brambory než rané)
hladká a polohrubá mouka 1:1
poměr brambor a mouky 3:2
1-2 vejce
sůl

Těsto by nemělo být příliš řídké, aby se halušky nerozpadly při vaření a ani moc husté, abyste se nenadřeli při tvoření halušek. Vždy zkusím vhodit malou část těsta do vařící vody, pokud se rozpadá, přidám ještě hladkou mouku a pořádně zapracuji.
Použijte síto na halušky, práce bude snadnější. Halušky prolisujeme do vroucí vody ( nemusí být ani osolená, brynza je sama o sobě slaná).
Až halušky vyplavou, jsou hotové.
K haluškám dělám vždy cibulku. Nakrájím ji najemno, obalím v hladké mouce a osmahnu prudce na oleji a posolím. Dám do misky a kdo chce, posype si na talíři.
Na pánvi osmahněte dokřupava anglickou slaninu nebo dobrý špek, ten dejte do mísy, kam rozdrobíte brynzu a přidejte třeba i pažitku. Do této mísy vložte uvařené horké halušky a vše smíchejte.
Pro mě jídlo číslo jedna.
Dobrou chuť a chvála slovenské kuchyni.



Mějte prima víkend.

16 komentářů:

  1. Dobré ráno, Moniko, tak to zkusím také. Děkuji. Hezký víkend Vám přeji. S pozdravem Miluše.

    OdpovědětVymazat
  2. I pre mňa sú bryndzové halušky topka. Robievam ich pomerne často a vždy sa po nich len tak zapráši. Som rada, že Vám toto naše výborné slovenské jedlo chutí. Pekný víkend. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám těsto bez vajec, jen mouka a brambory. Nemůžu je dělat moc často, bo se vždycky přeže..přejím :-). Ale jako děcko jsem bryndzu nesnášela, smrděla mi. S kysaným zelím jsou taky výborný, akorát se to zelí musí nechat pěkně zkaramelizovat s cukrem a vydusit až skoro na sucho. Slovenské kuchyni zdar a haluškám obzvlášť! Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Mnam ;) diky me babicce mam rada tuhle kuchyni, Luskovici, Šalátovku nebo Kapustové šulky atd. Diky za napad Moni ;) Preji krasny vikend!

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, halušky mám moc ráda a ty pravé slovenské jsou nejlepší. Ujedla bych se jich. Upřednostňuji s bryndzou, muž se zelím a slaninou. Teda fakt bych si je hnedka dala Mončo!
    Ála

    OdpovědětVymazat
  6. Jé... taky milujem bryndzové halušky :-))))

    OdpovědětVymazat
  7. Milujeme halušky s brynzou a slaninou . Do těsta nedávám vejce-je to zbytečné.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím,moje nejoblíbenější.A ještě všechny pro mne,poněvadž mé mužské osazenstvo je nemusí.....Pa,Šárka.

    OdpovědětVymazat
  9. Prave slovenske vzdy bez vajec! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jaj brynzove halusky. Manzel je ma moc rad, je ale jediny v rodine, tak ma smolika.

    OdpovědětVymazat
  11. Slovenské kuchyni zdar,ale v případě halušek se pletete.Halušky jsou původem valašské jídlo které se jedlo s kysaným zelím nebo opečeným špekem.Punc slovenštiny dostaly až ve spojení s brynzou. Tereza.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den Moniko, vždy když někde zahlédnu recept na halušky, tak se leknu, aby to byly ty naše opravdové, ale vy jste nezklamala, takto je dělám i já, vejce tedy nadávám, ale to je jedno. :) Mé holky je milují s tvarohem bez brynzy, já si zas dávám kysanou smetanu k brynze, nebo i samotnou :).
    A ještě se podělím o malý fígl, který jsem kdysi někde vyčetla a ověřením v praxi zjistila, že perfektně funguje - když se do správně hustého těsta zapíchne vařečka - samozřejmě míchací částí dolů a přiměřené velikosti - tak vařečka chvíli drží ve vzpřímené polože a pak pomalu začne padat. Takže pokud drží a drží, je těsto moc husté a pokud hned padá, tak je potřeba přidat mouku.

    OdpovědětVymazat
  13. Jů, halušky s brynzou mám moc ráda, dostala jsem na ně chuť :-) My do těsta nedáváme vajíčka, jinak bude recept asi stejný. Mám jen problém, kde tu koupit dobrou brynzu, takže si je děláme, jen když máme zásobu ze Slovenska :-) K.

    OdpovědětVymazat
  14. Vajíčka do slovenských určitě nepatří. Brynza se v případě potřeby ředí vodou, v níž se vařily halušky.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý večer Monika, ako už vyššie niekto spomínal, vajíčko do halušiek je zbytočné. My to robíme tak, že bryndzu položím do misy a na ňu vysypem horúce halušky priamo zo sitka. Bryndza sa po niekoľkých minútach naparí a potom ju rozmiešam s haluškami. Určite je množstvo návodov a každý robí podla seba, tak len pre inšpiráciu posielam tento komentár....:) pozdravujem zo Slovenska Jana

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥