neděle 24. září 2017

švestkoví šneci


Švestkoví šneci

kynuté těsto:
300- 350 g hladké mouky
300- 350g polohrubé mouky
3 vejce
špetka soli
80 g cukru 
240 ml mléka
 1 kostka droždí
75 g másla

náplň:
100 g třtinového cukru 
50 g moučkového cukru
4 zarovnané lžíce skořice
130 g změklého másla
2 lžíce smetany
12 ks švestek

poleva
50g cukru moučka
2 lžíce smetany

Všechny ingredience na těsto dám do pekárny, máslo rozpuštěné. Po hodince a půl vyválejte dlouhý obdélník na pomoučněné desce. Většinou dělám obdélník cca 60 x 20 cm. Náplň namažte po celém obdélníku, švestky nakrájejte na kostičky a posypte jimi namazané těsto. Pokud máte švestky kyselejší, raději je nechte alespoň půl hodinky v misce na kostičky posypané cukrem. Obdelník srolujte a nakrájejte na špalíčky cca 3 cm. 
Špalíčky položte na plech s pečícím papírem kousek od sebe ... nakynou. Nyní pomažte každý špalíček trochou smetany a nechte ještě 30 minut kynout.
Pečte ve vyhřáté troubě na 190°C asi 25 minut.
Po vychladnutí můžete šneky ještě polít cukrovou polevou. Smícháte jen cukr moučku se smetanou a pocákáte. Já tentokrát nedělala. Ale tady je můj popis krok za krokem, jen bez švestek. Nebo byste mohli ještě teplé šneky polít vanilkovým pudinkem, také jsme zkoušeli, jen nemám foto záznam :-) Místo švestek zkuste nastrouhat i jablka, zkrátka fantazii se meze nekladou :-)

PS: Na fotce je porce z poloviční dávky a špalíčky jsem navíc posypala vlašskými ořechy.



Foto je z minulého roku, letos nám všechno na jaře pomrzlo :-)
Dobrou chuť a pohodovou neděli.

12 komentářů:

  1. Šneky jsem podle vás dělala jak pudinkové tak skořicové a za mě vedou pudinkové dobře se mi s těstem pracovalo a byli výborní skořicový taky dobrý ale s těstem jsem se trápila,ty kynutý těsta moc nedělám,jinak super vaše recepty mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, vypadají krásně. Šneky se švestkami jsem ještě neměla, dělávám šneky se skořicí a polevou z krémového sýru. Švestkama jste mě ale navnadila :-) Hezkou neděli, K.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, to vypadá moc dobře. :-)Pěknou neděli. D. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moni, zmiňujete pekárnu - můžete poradit s jakou máte dobrou zkušenost?
    Děkuji a přeji hezké dny.

    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, mám Moulinex už řadu let.
      https://www.mojepekarna.cz/moulinex-home-bread-xxl
      Je dobré pořídit si pekárnu s dvěma hnětači, těsto je lepší. A cenově stačí pekárna kolem 2 max.3 tisíc. Já v ní jen zadělávám těsto, nepeču.
      Hezký den,M

      Vymazat
  5. Ahoj Mončí,

    zkoušela jsem už všechny druhy, které jsi napsala. Tedy švestkové, třešňové, jablkové, skořicové, ořechové, mandlové i pudinkové a všechny byly víc než super. Můžu jen doporučit. Děkuji, zdravím a vzpomínám. Pa

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ti musí chutnat božsky :) hned jsem na ně dostala chuť.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  7. Moni, díky za báječný recept. Obvykle se do kynutého pečiva moc nepouštím, ale šneci mě navnadili. Opravdu mňamka. Krásné dny přeji :).

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥