neděle 17. září 2017

bramborová bageta


Hledala jsem na svém blogu a asi jsem vám tento recept nenapsala, nebo neumím hledat. Přitom je to hlavně Terezčina stálice. Tato bagetka nedrobí, je hodně vláčná díky bramborám, které se dávají do těsta.

Bramborová bagetka

230 ml vody
7 lžic olivového oleje
150 g uvařených brambor
500 g hladké mouky
3 lžičky soli
1/2 kostky droždí

Využívám stále mou pomocnici k nezaplacení, domácí pekárnu. Vše do ní nandám a po hodině a půl těsto vyndám na hodně pomoučněný vál. Brambory do těsta můžete využít třeba i z předešlého dne, když vám zbyly. Nelekněte se, těsto bude hodně lepkavé. Z tohoto množství můžete udělat dvě nohavice, já dělám tři a jsou menší, jako na jednohubky. Rozdělte si těsto a srolujte ho v nohavici. Hodně moučněte a přeneste na plech s pečicím papírem. Nechte kynout ještě 30 minut. Troubu si rozehřejte na 230°C a než dáte plech do trouby, udělejte ostrým nožem do bagety zářezy. Na dno trouby dejte rendlík s ledovou vodou, aby bagetky lépe nakynuly. Pečte podle potřeby. Kdo udělá menší nohavice, stačí 20 minut. Pokud uděláte dvě, pečte trochu déle cca 25 minut.



Už je čas na paštiky, brusinky a červené vínko. Nějaká pozitiva je nutno vždy hledat.
Krásnou neděli.

14 komentářů:

  1. Určitě vyzkouším. Manžel pořád mluví o bramborovém chlebu, který v dětství miloval. Udělám mu radost:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji, Monco.Udelam a otevru cervene.Mam rada jaro,leto,podzim i zimu se snehem a Vas.Hezke dny.JP

    OdpovědětVymazat
  3. Není receptu, který by, Moni, od Vás z kopečku nebyl výborný! Díky i za tento a posílám pozdravy...
    J.

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá zajímavě. Já se zatím do domácího pečiva typu chleba, bagety, rohlíky... nepouštěla - mám k tomu nějaký respekt. Ale budu to muset zlomit.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den Moniko, děkuji za Vaše recepty. Spoustu jsem jich už vyzkoušela a některé u nás již zdomácněly - z pečiva hlavně bulky na hamburgery a foccacia. Mějte se hezky!

    OdpovědětVymazat
  6. Moni, vypadá to lákavě. Mám to stejně, jakmile začne podzim, přichází na řadu červené vínko a k němu dobrůtky :-) Děkuji za inspiraci na pečivo, s bramborami jsem ještě žádné nepekla. K.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento recept tady máte pod názvem Venkovská rustikální bageta. U nás je hodně oblíbená. Peču ji často, třeba i z dvojité dávky :-) Recept jsem zkoušela i ze zbylé bramborové kaše a výsledek opět výborný.
    Děkují zá úžasné recepty a a krásný blog
    Veronika z Brna

    OdpovědětVymazat
  8. Ozkoušeno, bageta je výborná a povedla se na poprvé :D příště vylepším o česnek...každý Váš recept je snadný a vždy se mi vše povedlo, úžasné-děkuji za inspiraci a obohacení naší kuchařky :) s pozdravem Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tyhle bagetky určitě vyzkouším. Přítel si rád kupuje ty hotové, obložené, já se snažím dělat věci domácí. Tak děkuji za recept, určitě budou chutnat. K.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný den Moni, letos si budu přát od Ježíška domácí pekárnu? Kterou byste mi doporučila?
    Mám strašnou chuť začít péct, když vidím ty vaše výtvory. Díky za inspiraci!
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  11. Moni, díky za další super recept. Můžu se zeptat, jak uchováváte kynuté pečivo do dalšího dne? Taky se snažím sama péct, ale druhý den je pečivo gumové... Děkuji moc za radu. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, pokud chci mít pečivo i nadále čerstvé, dávám je do mrazáku a potom nechám rozmrazit nejlépe u krbu, nebo pozvolna pomalinku na suché pánvi. Potom je krásně křupavé všechno pečivo. Nikdy né do mikrovlnky, to je potom gumové.

      Vymazat
  12. Tak ta musí byla skvělá! Musím jí někdy vyzkoušet :) kdysi jsem měla bramborový chléb a byl skvělý.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  13. Hezký večer Moniko, bramborová bagetka u nás zdomácněla, děláme vždy tři večky z jeden a půl dávky, je neskutečně nadýchaná, měkká a vláčná. Skvělý recept!! Děkuji za něj Petra

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥