pátek 21. července 2017

cuketová polévka


Cukety miluji a bohužel mé děti, jak to tak bývá, se vyhýbají téměř všemu zelenému na talíři. Hodně mě holky překvapily, jak jim tato polévka chutnala. Snědly jsme k obědu a svačině celý hrnec:-) Je opravdu senzační. recept jsem si vymyslela po ochutnání cuketové polévky v restauraci. Jen jsem tipovala, co může být za tou skvělou chutí a povedlo se na jedničku. Kdo fandíte cuketám, určitě vyzkoušejte.


Cuketová polévka

2 střední cukety
1 větší cibule
1 brambora
1 mrkev
2- 3 stroužky česneku
olivový olej
80 ml smetany
sůl, libeček

Cibulku na oleji zpěním, posolím a osmahnu do zlata. Přidám bramboru a mrkev nakrájenou na malinké kousky, abych nemusela vařit dlouho. Zaliji vodou nebo zeleninovým vývarem a vařím asi 6 minut. Přidám cukety nakrájené nejprve na podél na čtvrtiny a potom na plátky. Zelenina by měla být ponořena ve vodě, ale vody né více. Vařím asi 8 minut. 1/4 cuket vyndám do misky a zbytek polévky v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem. Přiliji smetanu, přidám prolisovaný česnek a minutu povařím. Pokud máte libeček jen sušený, dejte malou hrst do vypnuté polévky a vložte zpět nakrájené vyjmuté cukety. Pokud máte libeček čerstvý, servírujte až na talíř. Polévku podávejte např. s parmezánem, bazalkovým pestem a pár kapkami extra virgin olivovým olejem. K polévce se hodí na sucho osmahnutý chléb. Máte tak vyřešený lehký oběd nebo večeři.



Dobrou chuť.

16 komentářů:

  1. Tak to vypadá moc dobře. Za zkoušku to stojí. :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Cuketovou polévku - krém, máme moc rádi. Dělám ji jinak, ale tvá kombinace mne zaujala, určitě ji Mončo vyzkouším.
    Hezký den.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsem nikdy nedelala a momentalne tapu, co s cuketou. Tohle rozhodne vyzkousim. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Moniko, cukety miluju ve všech úpravách, čekám až budou domácí. Dávám cukety do všeho, jen polévku jsem ještě nezkoušela. Do dětí cuketu dostanu snadno, když ji oloupu z kůže. Krásné letní dny, Ivana.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Mončo, tak cuketovou polévku děláme v období cuket často. Děti ji milují, akorát na manžela je nejspíš moc zelená :-) Přidávám kořenovou zeleninu a brambory, co je zrovna po ruce ;-) Někdy se smetanou, někdy bez. Dá se ochutit i česnekem a majoránkou. Nesmí chybět opečený chléb nebo houska. Mňam mňam :-)
    Užívejte prázdnin, léta a jeho darů, pa V.

    OdpovědětVymazat
  6. Hm zajímavý recept....určitě vyzkouším.Máme cuketu rádi.
    Hezké léto plné bezva zážitků.
    Marťula

    OdpovědětVymazat
  7. Moni, dělám ji skoro stejně, jen přidávám ještě kousek řapíkatého celeru.
    Je výborná!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Tak " cukeťačku " jsem ještě nikdy nedělala a vypadá výborně. Určitě vyzkouším! Už vidím manžela, jak zase opatrně ochutnává, aby se neotrávil:o). Ale pak mu každá zeleninová nakonec mooooc chutná:o). Měj se moc krásně a děkuji za recept. Inka

    OdpovědětVymazat
  9. Také ji delam téměř stejne a o víkendu se na ni chystám. 😉 Mrkev polévku trochu osladi a brambor pěkně zahustí, takže ideální kombinace. Naše deti moc nemusí polévky s kousky zeleniny, takže mixovane u nás frčí a třeba s kukuřičnými lupínky sní plnou misku raz dva 😁 Krásný víkend na kopeček. JANA

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já ji ještě neměla ale mužova sestřenice co žije v Rakousku ji dělá a moc si ji chválí (v rámci zdravého a lehkého životního stylu určitě bez smetany)po takové chvále budu muset taky uvařit ať vím jak chutná.Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  11. Syn (ve věku Bety) naštěstí zeleninu rád. v restauraci se vždycky diví, když si objedná třeba špenát ;)
    Polévku dělám podobně a taky nám chutná ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Cuketám nijak zvlášť nefandíme, na chuť jsme jim přišli až ve Vaší pečené zelenině, která je excelentní. Tahle polévka mne velmi láká, protože se dobře hodí na lehký oběd do práce, aniž by se pak otupily smysly. Díky za typ, jste kreativní šikulka.

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem totálně nepolévková, takže cukety likviduji ve všech možných podobách (nákyp,placičky, plněné, do mufinů...) jen ne jako polévku. Ale na fotkách vypadá hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Delam ji stejne, obcas pro zmebnu vymenim mrkev za rajce a k tomu trochu kari a pokud je dohladka rozmixovana, tak s opecenym chlebem zmizi velmi rychle :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Byla vynikající,díky za recept!Cukety máme vlastní,letos už z ní byl moučník,placičky,obalovaná jako řízek,chystám se na plněnou a hranolky,miluju ji:)!
    Mějte hezké,letní dny a více takových receptů,Radka

    OdpovědětVymazat
  16. Polévka byla naprosto luxusní! Recept si zaslouží být přepsán do kuchařky (přepisuju jenom ty recepty, o kterých vím, že podle nich budu znovu vařit) a rozdávám ho na všechny strany :-D Petra

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥