pondělí 24. července 2017

celozrnný dezert s mascarpone



Celozrnný dezert s mascarpone

korpus:
250 g celozrnné (špaldové) mouky
180 g másla
90 g třtinového cukru
1 vejce
1 lžička vinného kamene
 (místo kypřícího prášku)
kůra z bio citronu

Vše smíchejte, máslo mějte povolenější. Klidně použijte i celozrnnou pšeničnou mouku. Nechte těsto na chvilku odpočinout v lednici. Vymažte formu máslem. Vyválejte těsto a vymačkejte po stranách zapékací formy dostatečně vysoké okraje na náplň. Těsto pečte na 190°C asi 17 minut.

Náplň:
250 ml smetany
250 ml mascarpone
80 g zakysané smetany
cukr dle chuti
 a navrch ovoce (maliny, jahody, borůvky ...)

Vyšlehejte smetanu s cukrem krystal. Přidejte mascarpone a zakysanou smetanu a jemně smíchejte. Potřete vychladlý korpus a poskládejte ovoce. Pokud chcete, aby ovoce vydrželo déle jako čerstvé, polijte ho dortovým želé. My dezert snědli okamžitě během jednoho odpoledne, tak jsem želé nedávala.
Jeden kousek ale ve formě zůstal a musím říci, že po 12 hodinách uležených v lednici byl ještě lepší. Takže příště ho nechám přes noc uležet:-)


Ať žijí chutě a vůně léta:-)
Dobrou chuť.

3 komentáře:

  1. děkuji Mončo za inspiraci, jdu se na to vrhnout, zítra čekáme návštěvu, tak ať si v té lednici poleží:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zní to trochu, jako bych dávala do lednice návštěvu, ale rozumíte mi, že?:) nechám tam odležet tu dobrotu od Monči

      Vymazat
  2. postupovala jsem přesně podle návodu a byl hříšně vynikající!

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥