úterý 27. června 2017

levandulový sirup



Letos poprvé jsem zkusila vyrobit domácí  růžový sirup z levandulí. A to díky loňské degustaci u Zuzky Morkusovic. Jinak mi levandulové sirupy nijak zvlášť nechutnaly. Její moc. Takže, Zuzí, mávám a děkuji.


Levandulový sirup

1 kg cukru
1,5 litru vroucí vody
1 bio citron na plátky
šťávu ze tří citronů
100g květů levandule

Pokud použijete třtinový cukr, nedosáhnete růžové barvy sirupu. Připravte si velkou sklenici od okurek a do ní vsypte cukr, zalijte převařenou a stále vroucí vodou. Vložte citrony i šťávu z nich a přisypte květy levandule. Vše dobře promíchejte. Zakryjte plátýnkem a nechte při pokojové teplotě dva dny stát. Každý den jednou směs zamíchejte.
Po 48 hodinách slijte sirup přes jemné sítko do lahví a uchovejte v lednici. 
Pokud chcete konzervovat, přidejte už do základu kyselinu citronovou.


Po 20 hodinách už sirup krásně růžoví.





Užívejte léto, jeho krásy a dary.

24 komentářů:

  1. Moniko,také jsem už dělala a asi jsem to přehnala s cukrem,byl moc sladký.Mozna letos zkusím tento prověřený recept.Take u Vás na kopečku užívejte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to stále sirup, takže ředit vodou:-) A ještě dávám citronovou šťávu i do sklenice. Jsem na citron ujetá-)

      Vymazat
  2. ..ano, souhlasím, je opravdu výborný...dělala jsem už vloni...dnes jsem chtěla nakládat opět, ovšem právě mi na levandulku krásné leje...ale voda je potřeba, v zemi jsou úplné praskliny...krásný den a taky trochu toho deště k vám... Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se včera po 3 měsících zalilo, dar z nebes, fakt:-)
      A sirup je fakt skvělý, pijeme všichni, i já, která sladké nepiju:-)

      Vymazat
  3. Díky za recept, určo vyzkouším, levandule je habaděj.....
    Krásné dny "na kopeček" z Jizerek přeje Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt skvělý, už máme třetinu vypitou:-) Budu dělat další:-)

      Vymazat
  4. To vypadá na příjemně jedenoduchý recept, také vyzkouším :-) Jednou jsem levandulovou limonádu zkoušela a byla příjemná. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduchý, rychlý, skvělý, tak to mám ráda, jinak se do toho moc nepouštím:-)

      Vymazat
  5. Zdravím Moniko, taky jsem ho loni dělala i limonádu i máslové sušenky s levandulí. Bohužel letošní zima mi zahubila mé asi 5leté levandule (byly to už velké keře), jsem to obrečela, ale již jsem si koupila nové sazenice, tak snad mi budou dělat radost tak jako ty předešlé. Moc děkuji za Vaše příspěvky, každý den mi dělají radost. Zdraví Maruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to si umím představit, také vždy obrečím vzrostlé rostliny na zahradě, když odejdou. Určitě se bude mladých levandulím dařit. Ony jsou opravdu hodně nenáročné a vydrží jak sucha, tak mrazy, slimáci je nemilují, ale holt nejsou nesmrtelné. Ať máte brzy velkou úrodu.

      Vymazat
  6. Mončo, děkuji za recept. Vloni jsem si sirup koupila na trhu a moc mi chutnal. Jak dlouho vydrží bez té kyseliny? Děkuji. Přeji úspěšné zakončení školního roku a pohodový začátek prázdnin. D. :.-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám moc dlouho asi nevydrží, vypijeme ho za pár dní:-)
      Jinak v lednici mám už rok šalvějový sirup. V lednici vydrží sirup opravdu dlouho.

      Vymazat
  7. Zajímavé,ještě nikdy jsem nechutnala.Dělám bezinkový,zkoušela jsem lipový a za nás top je mátovo-meduňkový.Když se mi poštěstí a seženu zkusím vypadá moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  8. Moni, to vypadá lákavě :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Parádní inspirace, diky. Jana 😉

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím na kopeček, sirup už "zraje" v láhvi ��. Levandule je moje srdcová záležitost, kvete mi "lán" kolem celé terasy. Vřele mohu doporučit i levandulovou limonádu, která chutná i dětem. Stačí svařit cca 2l vody s 20dkg a přidat hrst květů levandule,2 min povařit a přidat šťávu že 2 citrónů. Vychladit a už ji jen pochutnávat. Moniko děkuji za recept a inspiraci. Přeji krásné prázdniny celé rodině, Yvett

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím Vás, Moniko, děkuji za skvělý recept na sirup...jen mám dotaz: chtěla bych jej uchovat do zimy, proto jsem dala i kyselinu citronovou, mám sirup před nalitím do lahví ještě zahřát? Tuším, že musím, aby mi chytla zátka, ale raději se ptám :) děkuji. Alicja

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥