Letos poprvé jsem zkusila vyrobit domácí růžový sirup z levandulí. A to díky loňské degustaci u Zuzky Morkusovic. Jinak mi levandulové sirupy nijak zvlášť nechutnaly. Její moc. Takže, Zuzí, mávám a děkuji.
Levandulový sirup
1 kg cukru
1,5 litru vroucí vody
1 bio citron na plátky
šťávu ze tří citronů
100g květů levandule
Pokud použijete třtinový cukr, nedosáhnete růžové barvy sirupu. Připravte si velkou sklenici od okurek a do ní vsypte cukr, zalijte převařenou a stále vroucí vodou. Vložte citrony i šťávu z nich a přisypte květy levandule. Vše dobře promíchejte. Zakryjte plátýnkem a nechte při pokojové teplotě dva dny stát. Každý den jednou směs zamíchejte.
Po 48 hodinách slijte sirup přes jemné sítko do lahví a uchovejte v lednici.
Pokud chcete konzervovat, přidejte už do základu kyselinu citronovou.
Po 20 hodinách už sirup krásně růžoví.
Užívejte léto, jeho krásy a dary.
Moniko,také jsem už dělala a asi jsem to přehnala s cukrem,byl moc sladký.Mozna letos zkusím tento prověřený recept.Take u Vás na kopečku užívejte!
OdpovědětVymazatJe to stále sirup, takže ředit vodou:-) A ještě dávám citronovou šťávu i do sklenice. Jsem na citron ujetá-)
Vymazat..ano, souhlasím, je opravdu výborný...dělala jsem už vloni...dnes jsem chtěla nakládat opět, ovšem právě mi na levandulku krásné leje...ale voda je potřeba, v zemi jsou úplné praskliny...krásný den a taky trochu toho deště k vám... Radka
OdpovědětVymazatU nás se včera po 3 měsících zalilo, dar z nebes, fakt:-)
VymazatA sirup je fakt skvělý, pijeme všichni, i já, která sladké nepiju:-)
Díky za recept, určo vyzkouším, levandule je habaděj.....
OdpovědětVymazatKrásné dny "na kopeček" z Jizerek přeje Olina
Je fakt skvělý, už máme třetinu vypitou:-) Budu dělat další:-)
VymazatTiez vyskusam.
OdpovědětVymazatTo vypadá na příjemně jedenoduchý recept, také vyzkouším :-) Jednou jsem levandulovou limonádu zkoušela a byla příjemná. K.
OdpovědětVymazatJednoduchý, rychlý, skvělý, tak to mám ráda, jinak se do toho moc nepouštím:-)
VymazatZdravím Moniko, taky jsem ho loni dělala i limonádu i máslové sušenky s levandulí. Bohužel letošní zima mi zahubila mé asi 5leté levandule (byly to už velké keře), jsem to obrečela, ale již jsem si koupila nové sazenice, tak snad mi budou dělat radost tak jako ty předešlé. Moc děkuji za Vaše příspěvky, každý den mi dělají radost. Zdraví Maruška
OdpovědětVymazatMaruško, to si umím představit, také vždy obrečím vzrostlé rostliny na zahradě, když odejdou. Určitě se bude mladých levandulím dařit. Ony jsou opravdu hodně nenáročné a vydrží jak sucha, tak mrazy, slimáci je nemilují, ale holt nejsou nesmrtelné. Ať máte brzy velkou úrodu.
VymazatMončo, děkuji za recept. Vloni jsem si sirup koupila na trhu a moc mi chutnal. Jak dlouho vydrží bez té kyseliny? Děkuji. Přeji úspěšné zakončení školního roku a pohodový začátek prázdnin. D. :.-)
OdpovědětVymazatNám moc dlouho asi nevydrží, vypijeme ho za pár dní:-)
VymazatJinak v lednici mám už rok šalvějový sirup. V lednici vydrží sirup opravdu dlouho.
Zajímavé,ještě nikdy jsem nechutnala.Dělám bezinkový,zkoušela jsem lipový a za nás top je mátovo-meduňkový.Když se mi poštěstí a seženu zkusím vypadá moc pěkně.
OdpovědětVymazatZkuste, Jarčo, je skvělý.
VymazatDobrý den, Jarčo,
Vymazatprohlížím recepty u Moniky z U nás na kopečku a Vy se zmiňujete o tom, že děláte mátovo-meduňkový sirup. Mohla bych poprosit o recept? Děkuji. Přeji pěkný den. Marta
Moni, to vypadá lákavě :-))
OdpovědětVymazat:-)
VymazatParádní inspirace, diky. Jana 😉
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Janí
VymazatZdravím na kopeček, sirup už "zraje" v láhvi ��. Levandule je moje srdcová záležitost, kvete mi "lán" kolem celé terasy. Vřele mohu doporučit i levandulovou limonádu, která chutná i dětem. Stačí svařit cca 2l vody s 20dkg a přidat hrst květů levandule,2 min povařit a přidat šťávu že 2 citrónů. Vychladit a už ji jen pochutnávat. Moniko děkuji za recept a inspiraci. Přeji krásné prázdniny celé rodině, Yvett
OdpovědětVymazatDíky za inspiraci, Yvett.
VymazatZdravím Vás, Moniko, děkuji za skvělý recept na sirup...jen mám dotaz: chtěla bych jej uchovat do zimy, proto jsem dala i kyselinu citronovou, mám sirup před nalitím do lahví ještě zahřát? Tuším, že musím, aby mi chytla zátka, ale raději se ptám :) děkuji. Alicja
OdpovědětVymazatAno, zahřejte už s kyselinou:-)
VymazatDěkuji, je opravdu úžasný!
VymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné připravit sirup i ze sušených květů nebo zda musí být pouze čerstvé? Děkuji, Jana
OdpovědětVymazatJaní, nikdy jsem nezkoušela, ale myslím, že to půjde, jen bych nečekala tak sytou růžovou barvu. potom dejte vědět:-)
VymazatKolik prosím te kyseliny?
OdpovědětVymazatDobrý den,ja použil místo citrónu limetku a tan výluh je nahořklý nebo ta levandule nevím jestli mám ten sirup dokončit.děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den, letos poprvé jsem zkusila vyrobit. Nikdy před tím, jsem lev. sirup ani nepila. a tak jsem se trochu bála, ale zbytečně! Sirup je famózní!! Právě sháním další levanduli na další dávku. Děkuju za inspiraci a chválím krásně udělaný blog!
OdpovědětVymazatDobrý den, mohla bych se zeptat, proč je sirup nahořklý??
OdpovědětVymazatDobrý den zrovna chci delat Vás sirup,m levanduli i s nati mám ji oplachovat než ji dám do sklenky a záliji vřící vodou?Citron nemůžu oloupat?
OdpovědětVymazat