sobota 13. května 2017

quiche z žitné mouky



Jak už jsem několikrát psala, Tom se už dlouho vyhýbá pšenici. Není celiak, ale zjistil, že je mu bez pšeničného lepku lehčeji, zbavil se astma a zažívacích potíží. Pšenici nahrazuji žitnou moukou, špaldou a pohankou. Zkrátka, tam kam jsem dříve sypala pšeničnou, dávám tyto náhrady a funguje to. Domácí chléb pečeme žitný a není problém do čehokoli včetně palačinek, sušenek i quiche dát jiný druh mouky. Abych nemusela quiche sníst sama, zaměnila jsem pšeničkou mouku za žitnou a funguje to stejně.

špenátový quiche z žitné mouky

Těsto:
240 g žitné mouky
120 g změklého másla
4 lžíce studené vody
sůl, bílý pepř

Vše dobře smíchejte, prohněťte a vymačkejte těsto do formy. Vidličkou těsto propíchejte a dejte péci na 200°C 15 minut. Já nezatěžuji těsto fazolemi, ještě nikdy se mi nestalo, že by se nafouklo.

náplň:
100 ml mléka
150 ml  smetany
200g sýra chedar/ gouda
3 vejce
 špenát 
3 stroužky česneku
sůl
pepř

Nejprve si připravte špenát. Já používám listový a natrhám vždy plný velký cedník. Orestujte pokrájené lístky špenátu krátce na olivovém oleji, přidejte česnek, sůl, pepř. V míse vyšlehejte mléko, smetanu, vajíčka a sýr nahrubo nastrouhejte. Přidejte orestovaný špenát a vše nalijte na horké těsto, které je po 15 minutách předpečené. Snižte teplotu na 180°C a pečte ještě 30-35 minut.
Dobrou chuť.



Mějte pohodový víkend.

36 komentářů:

  1. To vypadá mňamkózně + kouzelné fotky,musím vyzkoušet,zdravím,Mirka

    OdpovědětVymazat
  2. Něco na té mouce bude, takže - vyzkouším, díky za tip a recept. Z opět mokrých Jizerek zdraví Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel bude na tom asi hodně. Bílá mouka překyseluje a kyselost organismu je zárodek mnoha nemocí:-(

      Vymazat
  3. Vyzkouším Mončo určitě. Musím to říct synovi, aby vypustil ze své stravy pšeničnou mouku. Je totiž také astmatik, třeba by mu to pomohlo. Díky za zkušenost a za recept :o).
    Měj se pohodově.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem ti zapomněla napsat, že jsem jednou z výherkyň soutěže nakladatelství Smart Press a mám velikou radost, balíček již dorazil, jenom musím nafotit a dát na svůj blog. A.

      Vymazat
    2. Jé, to jsem ráda, že už máš i výhru doma. Linda ve Smart pressu je rychlík:-)

      Vymazat
  4. Máme to stejně Moni, používáme už jen špaldovou mouku, žitnou na chléb a pohankovou na jablečný závin. A dokonce nám vše i lépe chutná. Mají ty mouky takovou plnější chuť a člověk toho nemusí sníst mnoho a je nabažen :-)
    Mějte krásné jaro! Zuzka

    OdpovědětVymazat
  5. Mončo taky si myslím, že ta mouka z pšenice není dobrá.Pomalu zkouším žitnou,ale manželovi to nějak nechutná a to pořád říká jak chce jíst zdravě. Minulý týden jsem jim dělala z pohankové mouky lívanečky a jak se šklebili. Tohle vyzkouším. Zdravím na kopeček

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lení, a nám to právě se špaldou a žitnou chutná víc.
      Vydrž, oni si zvyknou:-)papa

      Vymazat
  6. Špenátová quiche je ještě lepší s kozím sýrem. A skutečně je to TA quiche ;)
    Díky za recept s žitnou moukou, musím vyzkoušet, pšenice mi taky nedělá dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo.
      Nejsem lingvista, tak se omlouvám, ale nejde mi to přes ústa. Mám základy z FJ, vím, že la quiche je rod. ž., ale také neříkáme ten kočka, i když Francouzi mají le chat. U nás říkáme často slaný koláč:-)

      Vymazat
    2. chápu :) babi byla Francouzka, tak u nás se to holt říkalo automaticky v ženském rodě :)

      Vymazat
  7. Vypadá náramně a jistě tak i chutná.Ja mám ráda žitné rohlíky,bez pečiva si ráno neumím představit ale odpoledne už jen žitné knäckebroty,láká mě to zkusit ale pečivo se špatně nahrazuje.Tak ať se Tom drží má můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tom nahradil pečivo jako rohlíky, bagety apod. jen kváskovým žitným chlebem. Kvásek a těsto na chleba dlouho fermentuje (necháme ho pomalu kynout v lednici)a lepek je tak pro tělo lépe stravitelný.

      Vymazat
  8. Pěkný den, Moniko. Děkuju za výborný recept, který je pro nás ideální i proto, že hlavní suroviny máme svoje vlastní - špenát, vejce i kozí sýr. Máme dvě maličké děti a tak se snažím všechno zjednodušit. Co myslíte udělat těsta víc a zamrazit na pozdější rychlé večeře, to by mělo jít, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, nezkoušela jsem zamrazit, ale myslím, že by to šlo. Buďte průkopník a dejte vědět:-)

      Vymazat
    2. Teda ještě jednou díky za recept! Dnes jsem zkoušela a musím říct, že mrazit není třeba. S těstem se výborně dělá a není po něm skoro žádný nepořádek. Lze to zvládnout v pohodě s jedním mrňousem v šátku a jedním visícím na noze. :-)

      Vymazat
  9. Skvělý! Neměla bys tip, jak navrchu nahradit mléko a smetanu (i sýr je špatně, všechno mléčné výrobky, mohu to jen občas)? Co kdybych dala jen špenát (dala bych teda česnáček) a vejce (event. k tomu sýr)??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je otázka na vegany, třeba se někdo tady ozve. Veganství není moje silná stránka.
      Zkuste cokoli, v tomto koláči se dá experimentovat dle libosti.

      Vymazat
    2. Ahoj,nie som vegánka.Mám alergiu na mliečnu bielkovinu.Ako náhradu za smotanu na varenie používam Alpro sojovú,ovsenú alebo ryžovú smotanu.U nás je dostupná v predajniach Tesco a DM.K syru mám alternat.z kokosového tuku z obchodíku zdravej výživy je to značka Wilmersburger.Majú plátky aj "kváder"na strúhanie.
      Lulu

      Vymazat
  10. Mončo, koláč vypadá skvěle a ta náhrada pšeničné mouky určitě stojí za zvážení. Moc ráda vyzkouším .-) Krásný den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemohu říci, že jí vůbec nepoužívám pro mě a děti, ale hodně jsme ji omezili.

      Vymazat
  11. Mňam, quiche miluju na všechny způsoby a věřím tomu, že je skvělá i z žitný mouky. Díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer Moničko, tak já jsem dneska k večeři upekla. Místo žitný jsem dala špaldovou a neměla jsem smetanu na vaření, tak jsem použila zakysanou.Bylo to výborné. Děkuji za recept. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, quiche snese cokoli a vždy je výsledek mňam:-)

      Vymazat
  13. Hmmm mňam, to vyzerá skvele ;) akurát mám plný ok kvetináč špenátu ;) Timea

    OdpovědětVymazat
  14. Já dnes Mini udělala místo sladkého zákusku ke kávě a je to krása pro žaludky. Mňam!!!
    Děkuji za recept. Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím :) chcem sa poďakovať za výborný recept na quiche, robila som ho prvýkrát, dobre sa mi pracovalo s cestom aj s náplňou, krásne rozvoňal kuchyňu, až sa zbehli aj ostatní členovia rodiny, čo to tak pekne vonia :)Maja

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím Vás Moniko.Chtěla jsem Vám jen říci, že pokud se Váš manžel snaží vyhýbat pšenici, tak špalda je pouze starší druh pšenice. Nicméně lepek také obsahuje a to právě ten pšeničný a ani ho tam není méně, než v běžné pšenici. Nevím, jestli to víte, tak jsem chtěla poradit. Pěkné dny. Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Dášo. Víme. Tom v sobotu jí i cukr i mouku, které se jinak ani nedotkne. ale nějak jsem přešla od pšeničné mouky na špaldu, je zkrátka pro tělo lépe snesitelná a nám i více chutná.

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥