čtvrtek 23. března 2017

preclíkový dort plný čokolády




... není úplná novinka, jen obměna čokoládového dortu bez mouky, který je na tomto blogu stálicí a děláme ho doma už roky. Zkusila jsem přidat slané preclíky, což ubralo dortu kredit  bezlepkový, ale kombinace soli a hořké čokolády ... no i naše holky řekly, že je takto lepší. Inspirací mi byla návštěva kavárny v Klentnici, kde jsme si ke kávičce dali zákusek, v kterém tyto kupované preclíky byly a mile nás kombinace chutí překvapily.
Příprava tohoto dortu je opravdu nenáročná a rychlá v poměru výkon a konečná chuť. Nejtěžší na celé přípravě je vydržet neukrojit si ho minimálně 24 hodin. Ze zkušenosti víme, že nejlepší je dort po 2-3 dnech v lednici:-) Ale 24 hodin v chládku také stačí.

Čokoládový dort s preclíky

250 g másla
200 g kvalitní 70% čokolády 
200 g třtinového cukru
5 vajec
1/3 balíčku slaných preclíků

1. V hrnci pozvolna rozpusťte čokoládu, máslo a cukr.
Ani nepřipravuji vodní lázeň, stačí mírný plamen a míchat.
2. Vyšlehejte zvlášť žloutky a sníh z 5 vajec.
3. Vymažte máslem a vysypte třtinovým cukrem dortovou formu.
4. V hrnci, kde máte rozpuštěnou čokoládu, smíchejte dohromady čokoládovou směs s vyšlehanými vajíčky.  3/4 vzniklé hmoty nalijte do formy a pečte při 180°C  20 -25 minut.
Dort se ke konci pečení začne nafukovat a to je žádoucí. Po vyndání z trouby tento chytrý dort po chvíli chladnutí utvoří vprostřed jakýsi kráter,  kam položíte jeden preclík vedle druhého a zalijete zbytkem hmoty, která zůstala v hrnci. Teď  již nepečete. Nyní nastává největší oříšek přípravy. Na dortovou formu dejte alobal a po vychladnutí dejte dort na 24 hodin do lednice. Zkuste to vydržet. Druhý den posypte hořkým kakaem a položte preclíky na ozdobu. 





Včerejší velikonoční radost od Betynky z kroužku keramiky. 



Dobrou chuť a krásný den.
M.

21 komentářů:

  1. Tá torta výzorom trochu pripomína brownies. Pamätám si na slané praclíky obalené v čokoláde, veľmi často reklamované v TV. Mala som ich veľmi rada, nejak už vymizli z obchodov. Veľmi pekné fotky aj v každom ďalšom príspevku. Príjemný deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Atize. Slaná variace s čokoládou je fakt jedlá:-)

      Vymazat
  2. Dortík vypadá krásně, receptík už jsme zkoušeli a je vynikající, tak asi neodolám a zkusím i s preclíky :-) krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jují. Překvapilo mě, že holkám chutná se slanou variací víc než ta klasika.

      Vymazat
  3. Milá Moni, díky za další kulinářský počin! Vyzkoušela jsem už od Vás snad všechno! A všechno bylo absolutně výborné a peču opakovaně. Moje jednička je cheesecake :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, Janí, potěší to, když se nepovažuji za kuchařku:-)

      Vymazat
  4. Tento dort mě na Váš blog před lety přivedl. Je vynikající a vždy sklidí úspěch. Vyzkouším i variantu s preclíky, již dlouho jsem přemýšlela, čím obohatit a obzvláštnit chuť. Děkuji za odzkoušení a přeji příjmený den. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji. U nás je také stálicí. Hlavně když Tom přestal jíst pšenici:-)

      Vymazat
  5. Ja zas musim pochvalit tu sliepocku, neskutocne sikovne dievcatko ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mám z holek radost. Zásobují neustále:-)

      Vymazat
  6. Děkuji, Monicko, za recept.Ja moc sladké nemusím, ale manžel ano. Zítra upecu. Mějte se krásně Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Dort vypadá suprově! A moc mě potěšilo, že je v podstatě bezlepkový :-) Budu muset ještě sehnat bezlep. preclíky, ale už se těším, až ho doma vyzkoušíme :-) Také moc děkuji za recept, Pavlína.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlínko, vynechejte preclíky a máte 100% bezlepkový:-)

      Vymazat
  8. Moniko, no už asi tuším, co budeme zkoušet o víkendu :-)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj zlatíčko, tak už je v ledničce, mamka má o víkendu narozeniny, tak budu mít překvapení pro milovnici specialit, pa pa a děkujiiiii Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
  10. Ááá! To mi nedělej! Miluju slanej karamel a tohle bude asi něco na ten způsob. To zas bude ekzému. Ale zkusím vydržet do Lukorových narozek ;-). Papa a díky!

    OdpovědětVymazat
  11. Váš čoko dort bez mouky jsem dělala už několikrát a vždy nám chutnal jako i jiné u nás oblíbené vaše recepty u kterých mám vždy dodatek "z kopečku".Keramické díla syna mi také zdobí bydlení a je to nej dekorace od srdce,slepička je moc povedená chválím Bety.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer, Moni, tak dort 1verze , neměla jsem precliky a bylo venku dnes tak krásně , ze se mi už nechtělo jet je koupit. Dala jsem 75pr.čokoládu a provonela celý domeček. Ani nemusím zapalovat vonnou svíčku. Odpočívá v lednici a snad tam vydrží do zítřka. Ja né , ale manžel asi bude "uzirat ". Moc děkuji za recept. Přeji krásný víkend celé rodině. Martina

    OdpovědětVymazat
  13. Moniko, Váš recept přišel jak na objednávku! Měla jsem bezlepkovou návštěvu, tak jsem byla za hvězdu. Moc všem chutnal/bez preclíků. Díky, díky.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Receptík vyzerá fajn, rada ho vyskúšam, už mám aj bezlepkové praclíky :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥