sobota 8. října 2016

Honzovy buchty



Kynuté těsto

250 ml vlažného mléka
110 g rozpuštěného másla
30 g droždí
90 g třtinového cukru 
2 špetky soli
2 žloutky
2 lžíce pravého vanilkového cukru
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
500 g hladké mouky

Všechny ingredience dám do pekárny a počkám, až ji program na kynutí uhněte a těsto vykyne. 

Pokud pekárnu nepoužíváte, připravte si klasické kynuté těsto, jak jste zvyklí. Nejprve si připravte kvásek: rozdrobte droždí a do něho zapracujte lžíci cukru. Zalijte vlažnou deci mléka a nechte kvasinky pracovat asi 12 minut. Kvásek poté vlijte ke všem ostatním ingrediencím, které už jsou ve velké míse. Vařečkou začněte propracovávat hmotu v těsto. Až bude těsto krásně vláčné, přikryjte mísu utěrkou a počkejte, až těsto zdvojnásobí svůj objem. To závisí na okolní teplotě. Může to trvat hodinu až dvě. Občas pod utěrku nakoukněte.

Těsto vyválejte do obdélníku silného 1 cm, nepotřebuje moc podsypávat. Nožem rozkrájejte na malé obdélníčky cca 5x7 cm. Doprostřed obdélníčku dejte náplň. Já měla dnes čistě povidlovou. Kdybyste chtěli tvarohovou, přidejte ke tvarohu žloutky, rozinky namočené v rumu a cukr.
Pevně stiskněte všechny čtyři rohy, až zabalíte náplň a spojem položte dolů do pekáčku, který jste předem vymazali máslem. Ideální je obdélníkový pekáček, potom udrží buchty správný tvar, né jako mě. Já použila kulatou formu a mám je jako plástve:-) 
Mezi buchtami nechte zhruba půl až centimetrové rozestupy. Kynutím a pečením ještě nabudou a spojí se. Pomažte buchty rozpuštěným máslem na povrchu i ze všech stran, aby se po upečení lehce oddělily. Nechte je ještě v pekáčku 25 minut odpočinout a nakynout.
Pečte 10 minut při 180°C, potom snižte teplotu na 160°C a pečte ještě cca 35 minut. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.



Přiznám se, že buchty nejsou mým nejoblíbenějším zákuskem, ale Tom je miluje a když jednou v týdnu hřeší a do jídelníčku zapojí  i mouku a cukr, přišla zakázka na buchty. "Ale takové ty vláčné a nadýchané, jako dělala babička." Jak mě potěšil, že jsou ještě lepší!

Mějte prima víkend,

14 komentářů:

  1. Monika, mňam! Odkladám receptik, ďakujem

    OdpovědětVymazat
  2. Moni,to je můj recept.HihiNedělám jiné kynuté těsto.Akorát dávám sádlo,do kynutého je lepší než máslo.Dělám z toho housky sypané vším možným,vánočku,štrůdly,buchty.Krásný víkend,už se těším,kam poputujete.Alibabka

    OdpovědětVymazat
  3. Kynuté buchty u nás bývali přes zimu furt, když jsem byla malá. Jak já nesnášela to šoulení každé malé buchtičky (pekáčů bylo vždycky několik):o)
    No,už jsem vyrostla, možná takový jeden malý pekáček zkusím ;)

    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. U nás doma dělám z dvojité dávky ;-) Tvarohové, s marmeládou, povidly... hned se sní. Podle mé babičky dávám do těsta domácí majolku - těsto je jemnější a na potření do másla dávám rum - má to ten správný šmrnc a vůni :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Dobré ráno, jdu na ně....jsou u nás oblíbené...pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  6. I v té kulaté formě vypadají velmi dobře;) povidlovou náplň mám nejraději:)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. máš je moc krásné, fakt babičkovské:) jak to manžel zvládá to jednodenní hřešení? já mouku a cukr vůbec nejím a když jsem na návštěvě a dostanu takovou dobrůtku, tak sním s chutí,ale uvnitř těla to tedy nadšení nikdy nevyvolá:)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásne buchtičky, hne&´d by som ich vyskúšala, keby som mohla... :-(
    Pekný víkend na kopčeku!
    A.

    OdpovědětVymazat
  9. Hned bych si je upekla, ale snažím se zhubnout. :( :D

    OdpovědětVymazat
  10. Mam ten przepis od mojej kochanej Mamusi a moje dzieci uwielbiają takie buchty;-) Te Twoje wyglądają pięknie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpovědětVymazat
  11. Recept mám podobný a je to opravdu mňam a s povidly to nemá chybu. Z letošních jarních hrnčířských trhů v Berouně jsem si přivezla stejnou zapékací formu na koláče a jsem s ní moc spokojená. Pokud to jenom trochu vyjde, tak bych si tu chtěla zase na jaře koupit další zboží od tohoto výrobce. Mám od něj 2 formy na koláče a jednu velkou zapékací mísu s poklopem a jsou opravdu perfektní a krásně se s jídlem vyjímají na stole. Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Výborné :-) ostatně jako všechno, co jsem zkoušela od vás :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý recept, dělala jsem z poloviční dávky, s těstem se hezky pracuje....doba pečení mi stačila kratší...

    OdpovědětVymazat
  14. Moniko, moje první honzovky podle vašeho receptu a skvělé. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥