sobota 19. března 2016

Ciabatta



Tom mi udělal trochu (teda totálně) čáru přes rozpočet. Už druhým měsícem nejí žádnou mouku a cukr. To znamená vařit úplně jinak, než jsem byla zvyklá.
Trochu mu v koutku duše závidím, že to dokáže a zároveň mě tím štve. Vařím vše dvojmo, musím myslet, co za luštěniny namočit den předem, co s čím spojit a nemůžu péct a zkoušet takových dobrot jako předtím.
Naše holky jedí jako vrabci a já bych za chvíli měla metrák, když mi nebude nikdo pomáhat s konzumací.
Já se neumím vzdát těch dobrot z mouky, které si namáčím do dipů a pomazánek.
 Stále peču doma od rohlíků, housek až po bagety.
Takže navzdory Tomově jídelníčku dnes recept na výlučně moučné vlně :o)


Domácí nadýchaná ciabatta

310g vody
400 g hladké mouky
2 lžičky soli
1/3 kostky droždí

Všechny ingredience dám do pekárny, ta za mě zahněte a nechá vykynout. Po hodině a půl těsto rozdělím na dva díly.
(Pokud nemáte pekárnu, zadělejte klasicky kvásek, přidejte všechny ingredience, uhněťte těsto a nechte vykynout.)
 Vál si hodně pomoučněte. Z těsta budete mít dvě ciabatty. Jemně několikrát nohavice překládejte, neválejte.
Nechte ještě 40 minut kynout. Troubu zahřejte na 250°C i s plechem, na kterém budete péct.
Když dáváte ciabatty na rozpálený plech, dejte ještě na dno trouby rendlík s ledovou vodou.
Šest minut peču na 250°C a dalších cca 10 minut na 220°C.


A tady trochu jara na oknech.




Dobrou chuť, krásný večer a děkuji za vaše zastavení.

43 komentářů:

  1. Moj muz zase prestal jest maso- ze post. No dohodli sme sa, ze varit dvojmo nebudem, vysporiadat sa s tym musi sam. Adam(syn) tiez isty cas prestal jest pecivo, no zdal to. Este pred dvoma rokmi nejedol maso, nechutilo mu a to som tiez varila dvojmo. Teraz zase cvici, tak je nasa strava najma masita a zeleninova a to nejde Eme:) no, mozem sa rozkrajat:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jak mi to podvojné vaření dlouho vydrží. Už teď mě to nebaví. A hlavně mi na tom chybí ten společný zážitek nad chutěmi.

      Vymazat
  2. Recept opsaný,taky pořád peču dalamánky,rohlíky,chleba a to jsem si řekla,že nebudu jíst přílohy.........Fotky holek v rámečcích kouzelné.Alibabka

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, z trochu jiného soudku... Můžu mít dotaz jakým foťákem pořizujete tyhle úúúúžasné fotky? Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, fotím Canonem EOS 600D a používám jen 5Omm objektiv.

    OdpovědětVymazat
  5. Moniko, sdílím tvé nadšení pro pečivo. Já bez pečiva nemám ani jeden den. Neopovrhuji lepkem a názory pro to, že by člověk měl držet bezlepkouvou dietu, i když na něj není alergický, jsou podle mě scestné. I když nic se nemá přehánět. Už se těším na ráno, až posnídám něco z mouky :-) Měj se hezky Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Ivano.
      Selský rozum mi velí jíst, na co má tělo chuť, ale s mírou. Máme štěstí, že nepotřebujeme žádná dietologická omezení.

      Vymazat
  6. Taky by mi vadila absence společných chuťových orgií. Já jídlo miluji. A dvojí vaření, to by po mně nikdo nemohl chtít.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chybí mi to. Tom umí pochválil, vychutnat si .. a teď si vychutnáváme separé:-(

      Vymazat
  7. Můžu mít asi hloupý dotaz? Umím kvásek třeba do kynutého těsta - rozdrobim droždí do vlažného mléka a pridam trochu cukru, ale jak se připraví kvásek na ciabaty? Díky moc, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já peču podle Moniky pizu i foccaciu a pekárnu nemám, takže smíchám sypké ingredience (tedy mouku a sůl), do vody rozdrobím kvasnice a rozmíchám, nechám chvíli odstát a poté vliji do sypké směsi a uhnětu v robotu těsto, které posléze nechám vykynout.
      Šárka

      Vymazat
    2. Terezko, tak jak píše Šárka.
      Díky Šárko, já už to večer neotevřela.

      Vymazat
  8. mila moja,mala ste vyskusat aj vy s manzelom jest bez muky a cukru,zo zaciatku je to tazke ale potom............ten pocit aky je clovek lahky dvom to ide lahsie,pekny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšu ... na to nemám dost pevnou vůli a chuť. Já pečivo miluju, to bych se raději obešla bez masa a stejně to neřeší problém. Máme děti a zase bych vařila dvojmo :o)

      Vymazat
    2. Moni, já Vám rozumím. Mého muže to take jednou za čas chytně, docela mu závidím jeho pevnou vůli, ale nesktečně mě tím štve... Naštěstí mu to nikdy nevydrželo déle jak tři měsíce.... Já si Nechci nic odříkat.... mám jídlo neskutečně ráda... Mějte se hezky Martina

      Vymazat
    3. Moje zlatá Moní, studnice nápadů a nositelko dobré nálady.. prosím jednou jste sem vkládala jak udělat košíčky z peč. papíru na muf. potřebuji ten rozměr nebo odkaz na Váš příspěvek. Nezlobte se, nechce se mi to dělat pokus -omyl :-D Hezké dny.
      PS. vnučka je na světě, tak jsem se těšila :-D JN

      Vymazat
    4. tady jsou
      http://unasnakopecku.blogspot.cz/search?q=ko%C5%A1%C3%AD%C4%8Dky
      moc gratuluji k vnučce♥

      Vymazat
    5. Děkuji!!!!!JN

      Vymazat
  9. Dobrý den, vyzkouším. Co to je za dip? Můžu poprosit? Zakysaná smetana s něčím?
    Nejedla jsem pečivo a mouku cca 6 týdnů, vařila na dvojmo, kvůli klukovi a muži, vrátila jsem se zpátky, protože mi vadilo nesdílení chutí:-( ale chci zase do toho jít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh našlehaný s rozpuštěným máslem, solí a trošičkou utřeného česneku. Můžete přidat i bylinky. ... mňam:o)

      Vymazat
  10. Ciabattu musím určitě vyzkoušet. Už na ni u vás koukám poněkolikáté.
    Ale mám prosbu, neporadila byste, kde sehnat ty přírodní rámečky na fotky, ve kterých máte holčičky? Moc děkuji. Kdysi měla podobné Ikea, ale ty jsme všechny zužitkovala jinak (přetřením a ubrouskovou technikou) a brousit se mi je teda nechce. Hezkou neděli. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rámečky jsou z IKEA. Máme je už hodně dlouho. Nejsem si jistá, jestli tuto přírodní variantu ještě dělají. Snad ano.

      Vymazat
  11. Moni,ještě,že Tom neodmítá dvojku bílého;-)Já také kdysi nejedla několik let maso a nakonec člověk přijde na to,že nic se nemá předhánět!Pecivo celozrnne,hlavně kvaskovy chléb mám moc rada :-)Vcera jsem měla vyjimecne kupovanou Šumavu a už tedy ani ta není co bývalá:-0A ty peces všechno domácí,tak bych se toho pečiva vůbec nebala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      Podepisuji se pod Tvá slova, Ilonko.

      Vymazat
  12. Moni dnes jsem pekla a je úžasná ...
    Krásné jarní dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Moni, sdilet chute muzete i nadale, proste Tomovi nakrajej misto peciva k dipu mrkev, kedluben, redkev nebo okurku na dlouhe prouzky. Jeto taky bajecna kombinace.
    emili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, některé varianty lze. Ale mnohé věci ani neochutná :-(

      Vymazat
  14. Přeji krásný jarní den.Na váš blog "chodím" každý den, vždycky mi zlepší náladu hned po ránu...můžu se, prosím, zeptat, odkud je ta krásná bílá miska (?), v které je dip? Děkuji a moc zdravím - Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tu vyráběla maminka mé kamarádky před mnoha lety, bohužel ji nikde neseženete :-/

      Vymazat
    2. ooo,tak to mě moc mrzí, jsem blázen do těchto mističek,takhle krásnou jsem nikdy neviděla:-)Moc děkuji za odpověď a těším se na další čtení a pokoukání :-)) Míša

      Vymazat
  15. Ahoj Moni, chtela bych ciabattu zkusit, jen se chci zeptat, v receptu ,který máte tady u článku není žádný tuk? Myslela jsem, že tam patří trošku olivového oleje? Hezký den, Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, klidně tam 3 lžíce olivového oleje nalijte, ale já v této nedávala.

      Vymazat
    2. Moni moc děkuju, už je upečená :-) výborná, díky za recept i za váš super blog ;-)

      Vymazat
  16. Milá Moniko, už je upečeno a rychle snědeno. Byla výborná :-) Příště do ní zkusím nakrájet olivy a nebo přimíchám osmahnutou cibulku.
    Mockrát děkuji za recept i váš úžasný blog - je to pohlazení po duši.
    Přeji krásný den Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky a jsem ráda, že se povedla. M

      Vymazat
  17. Milá Moniko,mám dotaz, když upeču ciabatu vydrží do druhého dne měkká? Jinak mc děkuji za Váš blog. Jsem seniorka, která se každý den moc ráda potěší a pokochá vším, co na Vašem blogu najde. Děkuji. Dana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, určitě. Já ji zabalím do utěrky a druhý den je také moc dobrá, ale už nemá tak křupavé okraje jako čerstvá. M

      Vymazat
    2. Moni, děkuji za odpověď. Krásný začátek nového týdne. Dana

      Vymazat

Mějte se hezky a předem děkuji za vaše milá slova a řádky, kterých si velmi cením.
S láskou Monča ♥