neděle 30. března 2014

...domácí zázvorové bonbóny...


Krásnou neděli
Dnes něco sladkého a zároveň zdravého.
Chlapské bonbóny, jak jím říkám...mají opravdu grády.
zázvorové bonbóny
Oloupejte zázvor, nakrájejte na malé kousky
 Zalejte kousky horkou vodou  a nechte stát 80 minut.
Vodu slijte vedle do hrnku a máte výborný čaj.
Dejte tolik moučkového cukru, kolik váží zázvor, 2 lžíce z vody, kde se louhoval a vařte asi 
45 minut.
Stále míchejte, aby se zázvor nepřipálil
Poté nechte zázvor okapat a vystydnout.
Nakonec kousky obalte v moučkovém cukru a uchovávejte v uzavřené skleničce.
Bonbónky vám vydrží asi půl roku.





Mějte se co nejlépe a užijte si dnešní krásný den
S láskou, Monča


pátek 28. března 2014

...krásný den, milé kolegyně ...


Průměrný učitel vypráví.
Dobrý učitel vysvětluje.
Výborný učitel ukazuje.
NEJLEPŠÍ
 učitel inspiruje.
Charles Farrar Browne

Pamatuj si,
že dokud budeme generálům platit více než učitelům,
nebude na světě mír.
Jan Masaryk

Buď příjemný a milý ve tváři, 
vlídný a zdvořilý ve způsobech,
 přívětivý a pravdomluvný ústy, 
vroucí a upřímný srdcem. 
Miluj a tak milován budeš.

Jan Amos Komenský

Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest,
jež pouze ukazují,
kam jít,
ale samy nejdou.
Jan Amos Komenský


A poslední citát tak pravdivý do dnešní uspěchané, hektické  doby, kdy se jen stresujeme a stále se za něčím honíme.
Jak moudrý  člověk to byl.

Veškeré lidské kvaltování, 
toliko pro hovada dobré jest.
Což dobytek jsem,
že vše co dělám,
pro břicho dělám
a ještě hůře?

Jan Amos Komenský



Mé milé kolegyně, užijte si náš dnešní svátek.
Přeji vám mnoho inspirací, nápadů, sil a především vědění chtivé žáky a rozumné, komunikující rodiče.
Monča

čtvrtek 27. března 2014

středa 26. března 2014

Čas tak rychle letí ...









Dnes je tomu pět letech, co si nás jako rodiče vybrala naše 
Betynka
Jsem tomu moc ráda. 
Díky Elince jsem dostala spousty lekcí trpělivosti a neustále se od ní učím...i když je to kolikrát těžké vidět sebe samu a chtít vychovávat své vlastní chyby.



Milá Betý,
 přejeme ti spoustu úsměvů na tváři,
hodně sil na tvé dovádění a nikdy nezapomeň...
...máme tě moc rádi...
máma & táta











pondělí 24. března 2014

...motivační citát při pondělku...



Přeji vám všem krásné pondělí.
A při začátku týdne krásný citát:

Překážky se stavějí do cesty obyčejným lidem proto, aby se 

z nich stali lidé neobyčejní.

Paul Jeffers

Měl jsem v životě tisíce hrozných problémů, ale naštěstí jen

 málokterý z nich byl opravdový.
Mark Twain

Se svým vývojem můžete být spokojeni, pokud každá chyba, kterou uděláte, je nová.



Krásný pohodový večer, moji milí.
Monča




neděle 23. března 2014

...hambalka na sušení ...


Asi díky tomu celodennímu dešti jsem se dočkala mé vysněné hambalky nad krbem, kde si budeme sušit bylinky, šípky a v zimě bundy.
Mám neuvěřitelnou radost.
Vzpomínáte, jak jsem v srpnu psala, že za několik dní se dozvíte, na co že si přinášíme z lesa takovou větev?
Těch dní bylo trochu více, ale o to větší radost mi dnes Tom udělal.
Moc moc děkuju, lásko.












Krásné odpoledne
Monča






...švédský koláč....


Sice je uplakaná, ale i tak vám přeji krásnou neděli.
Příroda ten déšť moc potřebuje, tak buďme rádi, že prší.
Dnes vám chci představit ten nejjednodušší a nejrychlejší koláč, který znám a dělám jej už asi 12 let.
Tvarohový švédský nebo-li ikeácký koláč, 
jak mu u nás doma říkáme:o)
Mnohé znáte, ale třeba ještě někdo nepekl.




Švédský tvarohový koláč:

Sypká směs:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva

Tekutá směs:
3 tvarohy (750g) z vaničky nebo ricotta
1/2 l mléka
3 vejce
umyté rozinky a namočené v rumu
1 hrnek cukru
Já dávám polovinu krystal a polovinu pravý vanilkový
(= rozmixovaný lusk vanilky s 1/2 kg cukru)

Plech si pořádně vymažte máslem.
Polovinu sypké hmoty nasypte rovnoměrně na dno pekáčku.
Polijte tekutou směsí.
Nasypte druhou polovinu sypké směsi a na vrch dejte asi 100-150 g másla na plátky vedle sebe.
Pečte při 190°C asi 30 minut.
PS: Na tuto kulatou keramickou formu jsem použila 3/4 množství hmoty.
 Recept vychází na celý klasický plech.



Než rodina vstala z pelechu, čekala na ně nedělní ikeácká snídaně:o)




Mějte se i přes uplakaný den krásně a děkuji, že se rádi vracíte.
S láskou,
Monča


sobota 22. března 2014

...staročeské křesné placky...



Křesné placky
dostali své jméno podle křesné mouky. 
To byla mouka, kterou naši předkové prvně namleli po "nabroušení" mlýnských kamenů, kterým se říkalo křesy.



Křesné placky:

1 kg hladké mouky
1 lžíce soli
vejce
8 lžic olivového oleje
3-4 stroužky utřeného česneku
1 lžička červené pálivé papriky
mléko podle potřeby (já dala asi 350ml)
Vše smíchat a vytvořit těsto. Poté bochánky a válečkem rozválejte placky.
Pečte při 170°C asi 20 minut. Ještě teplé potřete sádlem.
Dobrou chuť.
Monča








mýdla v dětské režii...


Dnes ráno jsem krájela a razítkovala mýdla a měla jsem hned dvě asistentky.
To je jediná fáze, kdy holky k mýdlům pustím.
Při samotném vaření mýdla je to veliký risk, pracuje se se silnou žíravinou.




měsíčkové, levandulové, čokoládové


Mýdla jsme s holkama připravovaly na jejich blížící se dětskou narozeninovou oslavu.
Místo kloboučků a frkaček, které se na rozloučenou rozdávají na oslavách, jsme vytvořily mýdla s děkovací kartičkou.
Teď musí uzrát a už se těšíme, až budeme obdarovávat.



...a než jsem uklidila stůl...Terezka začala novou hru...výrobu mýdel v pokojíčku a teď je s Bety prodávají panenkám a zpívají si lidovky s cédéčkem z Chaloupky na vršku.:o)
To jsou ty okamžiky, kdy jsem strašně pyšná máma a srdíčko se mi zalije nádherným pocitem.


Tak podruhé, krásnou sobotu a celý víkend.
Monča, Terka  a Betynka.